skip to Main Content

Drugi po redu Jahorina ekonomski forum, koji se 27. i 28. aprila održava u hotelu Termag, okupio je oko 80 panelista i više od 400 učesnika, visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika akademske zajednice, korporativnog sektora, diplomatskog kora kao i delegacija EU, parlamenta EU, delagata Grčke, Kine i drugih zemalja.

U okviru jučerašnje zvanične ceremonije otvaranja Foruma, Goran Račić,  predsjednik Organizacionog odbora 2. Jahorina ekonomskog foruma izjavio je da moramo biti svjesni da imamo nepovoljnu strukturu privrede, mala preduzeća, ali isto tako moramo biti pobjednici ovih turbulentnih problema.

“To neće biti lako, ali siguran sam da će Forum pomoći formiranju najboljih rješenja koja mogu pomoći Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, istakao je Račić.

Programski dio Foruma otvoren je plenarnom sjednicom i panel diskusijom o temi “Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije”. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naveo je da bez obzira na postojeće izazove koje neki vide kao elementarni uzrok za destabilizaciju, region ipak pokazuje da je stabilan.

“To je za nas važno, jer bez regionalne stabilnosti ne možemo da privučemo, niti da animiramo bilo koga ko bi ovdje ulagao ili došao da se bavi biznisom. Rast BDP-a od 3% može se održati, a to govore i procjene Svjetske banke, ali uz određene mjere. Republika Srpska ispunila je gotovo sve obaveze iz reformske agende i namjera je da se sve provede, ali da je važno da se i ostali tako ponašaju. Vjerujem ipak da možemo napraviti bolje uslove, a posebno trebamo zaštititi našu poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Dodik te kao ključno pitanje naveo konekciju i saradnju sa privrednicima u regionu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima resurse i komunikacije, ali to ima i čitav region, što mu pruža dobru perspektivu.

“To bi bila šansa i za veće zapošljavanje i razlog da mladi ostanu na ovim prostorima. U ovoj godini, Republika Srpska će otvoriti dodatnih 35 kilometara autoputa i spojit ćemo Banjaluku i Doboj sa namjerom da dalje gradimo prema Bijeljini, a očekujemo da će i autoput koji se gradi od Sarajeva ka Savi, ka granici sa EU imati svoju dinamiku”, naveo je Dodik.

Kako je naglasio predsjednik Dodik, u Republici Srpskoj postoji rast ekonomije, rast industrijke proizvodnje i postoje uspješne kompanije.

“Trebamo da se usmjerimo na ono što može da obezbijedi naš rast, to je prije svega, obrazovanje, pravosuđe, preduzetništvo i finansijski sektor”, poručio je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo radom ovogodišnjeg Foruma koji, kako je istakao, pokazuje svu svoju opravdanost.

“Iduće godine ćemo pokušati uvesti praksu da svake godine imamo po jednu zemlju u regionu pa i šire koja bi bila suorganizator Foruma”, rekao je Dodik.

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark, naglasio je da građani BiH moraju razmišljati o lokalnom nivou, jer u malim i srednjim preduzećima nastaje najviše radnih mjesta.

“Rast od 3% nije loš, ali ipak cijeli region mora imati veći ekonomski rast. BiH se treba pridružiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i dobiti podršku njenih članica. Morate trgovati sa svima. Inicijativa premijera Srbije za jedinstvo tržišta na Zapadnom Balkanu je jako važna. Imate potpunu podršku EU da što prije postanete članica STO. To je nešto što je sasvim realno i izvodljivo. Ostalo je još da se okončaju pregovori sa tri zemlje, Rusijom, Ukrajinom i Brazilom. U tome imate punu podršku EU. Potrebno je da BiH što više trguje, potreban je veći izvoz. To, prije svega, podrazumijeva trgovinu sa zemljama u susjedstvu, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom koje su primarno vaša tržišta i naravno tržištem EU koje jedno od vaših značajnijih partnera. U proteklim godinama je zabilježena tendencija rasta izvoza iz BiH  prema EU od 11 posto, dok je uvoz iz EU porastao za samo 4, 3 posto. Imate višak izvoza prema EU u odnosu na ono što mi plasiramo prema vama.  Dakle, potrebno je da u što većoj mjeri trgujete i izvozite uz paraalelno širenje infrastrukture”, kazao je Wigemark.

Istakao je da je nezaposlenost  i dalje jedan od najvećih problema u BiH, te da je upravco zbog toga nužno nastaviti sa provođenjem reformi. Srbija je uspjela prepoloviti nezaposlenost. Tako nešto je moguće izvesti i u ovoj zemlji, ali je potrebna snažnija koordinacija, sveobuhvatniji pristup i dalje provođenje reformi”, kazao je Wigemark.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević, učestvovao je na panelu i istakao da je rast BDP-a jako važan za Srbiju.

“ Srbija već sprovodi teške ekonomske reforme, a rezultati su vidljivi jer smo 2016. godinu završili sa minimalnim deficitom u budžetu. Plan Vlade Srbije je snažan rast privrede u narednim godinama. Važno nam je privlačenje investicija kao i razvoj malih i srednjih preduzeća”, rekao je Knežević.

U okviru prvog dana Foruma osim o globalnim ekonomskim kretanjima i malim ekonomijama razgovaralo se i o specijalnim ekonomskim zonama kao prilici za uspjeh, građevinarstvu kao faktoru razvoja domaće ekonomije, tradicionalnim i savremenim industrijama, stanju i perspektivama tržišta rada, savremenim izvorima finasiranja, kao i o tome kako zadržati mlade ljude u Republici Srpskoj.

Na panelima koji se održavaju danas govorit će se o potencijalima energetskog sektora Republike Srpske, ulozi medija u kreiranju poslovne klime, izazovima sa kojima se Republika Srpska i BiH susreću na evropskom putu, te perspektivama razvoja drvopređivačkog sektora Republike Srpske.

Očekuje se da Forum preraste u tradicionalno okupljanje i da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu, te da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju, kako Republike Srpske tako i cijele BiH.

“Jahorina ekonomski forum 2017” organizuje Udruženje ekonomista “SWOT” pod pokroviteljstvom Vlade RS.

Back To Top