skip to Main Content

Povodom 300. rođendana Marije Theresije Belvedere je posvetio njenim interesima za primjenjenu umjetnost obiman ogled. Izložba prikazuje umjetnost i umjetnike koje je poticala vladarica. Veliki dio barokne kolekcije porijeklom je iz nabavki carice. Također je u fokusu i veza Marije Theresije sa Belvederom.

Tri umjetnika također ove godine slave svoj 300. rođendan: Franz Anton Palko, Balthasar Ferdinand Moll i Jakob Gabriel Molinarolo. 110 objekata prikazuju posjetiocima Marijin odnos prema primjenjenoj umjetnosti.

U fokusu izložbe su ona područja koja su u tadašnjem vermenu bila od velikog značaja. Tu spadaju portreti i biste koji su služili za predstavljanje carske porodice, između ostalih djela Martina van Meytensa mlađeg, Franza Xavera Messerschmidta,  Jean-Etiennea Liotarda. Istu funkciju su imale i alegoričke slike i stropne freske, između ostalih djela Franza Antona Maulbertscha, Daniela Grana i Gregorioa Guglielmija. Također je i slikarstvo krajolika bilo cijenjeno, pri čemu je naročito Johann Christian Brand bio smjernica generacijama umjetnika. U pogledu na sklupture i plastiku Maria Theresia je imala dva omiljena umjetnika: Balthasara Ferdinanda Molla i Christiana Friedricha Wilhelma Beyera.

Back To Top