skip to Main Content

Općinski načelnik Salem Dedić primio je juče predstavnike Organizacije NODAS (Udruženje za razvoj i afirmaciju društva) koji su, u saradnji sa njemačkom organizacijom Help Hilfe zur Selbsthilfe e.V  predstavili projekt  koji planiraju implementirati na području općina Jablanica i Stolac.

Riječ je o pilot projektu vrijednom 235.334 eura, a koji je već potvrđen od strane donatora Njemačkog Ministarstva razvoja. Ono što je karakteristično za projekt je to da će se projektom podržati najmanje po 20 žena iz svake općine, a koje se bave proizvodnjom i preradom hrane. Vrijednost direktne investicije na području Općine Jablanica iznosi 154.000 KM, a odnosi se na nenovčani grant po korisnici u iznosu 3.000 eura, implementacija poslovnih treninga prema potrebama korisnica, podrška Udruženju žena Jablanica i brendiranje najmanje dva lokalna proizvoda korisnica.

Općinski načelnik je izrazio svoje zadovoljstvo ovim projektom kao i sveukupnom dosadašnjom saradnjom sa njemačkom organizacijom Help Hilfe, te naglasio da za ovakve projekte u budžetu Općine Jablanica ima predviđena stavka i da na njih Općina uvijek ima pozitivan odgovor. „Izražavam zadovoljstvo da ovakvi projekti dolaze u Jablanicu  i smatram da će pomoći ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom“, istakao je načelnik Dedić.

Projekt će trajati osam mjeseci i to do 30. aprila 2019. godine. Korisnice podrške u ovom projektu biće izabrane  putem javnog poziva i javnih prezentacija. Obaveza korisnica u projektu je sufinansirati svoju poslovnu ideju od 15% vrijednosti granta, legalizovati svoj biznis na odgovarajući način u dogovoru sa Općinom Jablanica, učestvovati na poslovnim radionicama/seminarima koje organizuje NODAS i odraditi deset sati društveno korisnog rada. Obaveza Općine Jablanica je sufinansiranje u projektu u iznosu od oko 34% direktnog ulaganja kao sastavni dio ukupnog iznosa koji je naveden kao direktna investicija.

Također, ovim projektom planirano je  jačanje veze između  ženske populacije malih poljoprivrednih proizvođača, tako i njihovu vezu sa već postojećim ili novoformiranim udruženjima i zadrugama, te u konačnici njihovu vezu sa tržištem. Sastanku sa predstavnicima Help tima prisustvao je i Admir Đelmo predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Općine Jablanica.

Back To Top