skip to Main Content

 

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić boravio je od 13. do 15. oktobra 2017. godine u Washingtonu gdje, u sastavu delegacije BiH, prisustvuje Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, te bilateralnim sastancima sa visokim zvaničnicima ovih finansijskih institucija.

Guverner Softić prisustvovao je Plenarnoj sjednici i otvorenju Godišnje skupštine MMF-a i SB, te sastanku holandsko-belgijske Konstituernce MMF-a i SB kojoj pripada i BiH, tokom kojeg je razgovarano o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama Konstituence, kao i ekonomskom razvoju i finansijskoj stabilnosti država članica Konstituence. Ovi sastanci su prilika da se razgovara o temama o kojima Konstituenca treba imati stav na sastancima MMF-a i Svjetske banke.

Kao član bh. delegacije i u svojstvu guvernera u Svjetskoj banci za vrijeme trajanja Godišnje skupštine, guverner Softić je prisustvovao sastancima sa direktorom Odjela MMF-a za Evropu Paulom Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthonyem de Lannoyem, i šefom Misije MMF-a za BiH Nadeemom Ilahijem, potom sa izvršnim direktorom u SB Frankom Heemskerkom, direktoricom SB za Zapadni Balkan Lindom van Gelder i potpredsjednikom SB za ECA regiju Cyrilom Mullerom. Tokom ovih sastanaka bilo je riječi o ekonomskim kretanjima, monetarnoj politici, bankarskom i finansijskom sektoru, te o aktuelnostima u vezi s implementacijom preporuka iz Pisma namjere sa MMF-om.

Uz guvernera Softića, delegaciju BiH u Washingtonu čine premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević, predstavnici Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH i ambasador BiH u SAD Haris Hrle.

Posljednjeg dana boravka u Washingtonu održan je sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana o izazovima i mogućnostima u sektoru privredne javne infrastrukture i bankarskog sistema, čiji domaćin je bio Paul Thomsen, direktor Odjela za Evropu u MMF-u.

Back To Top