skip to Main Content

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekat „Savjetovanje o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini“ predstavilo je, prošle sedmice, knjigu “Tipologija stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini”, na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo.

Tipologija stambenih zgrada je jedno od najznačajnijih istraživanja na temu energetske efikasnosti i fonda stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini, na kojem je tijekom posljednje dvije godine radio tim posvećenih stručnjaka sa arhitektonskih i mašinskih fakulteta u zemlji kako bi izradio prvu bazu podataka o energetskim karakteristikama i modelima eventualnih unapređenja za cjelokupan fond stambenih zgrada Bosne i Hercegovine.

Rukovodeći se priznatom evropskom TABULA metodologijom (Typology Approach of Building Stock for Energy Efficiency Assessment), Bosna i Hercegovina je sada članica grupe 14 EU zemalja i Srbije koje koriste ovakav pristup prikupljanja podataka za primjenu u strateškoj analizi i donošenju odluka u sektoru energetske efikasnosti.

Prema riječima Esada Smajlovića, Višeg savjetnika za energetsku efikasnost u GIZ-u, riječ je o tipologiji stambenih zgrada, koje su trenutno najveći potrošač energije u BiH. U knjizi je dat presjek od 29 konkretnih zgrada sa svojim adresama, koje najbolje i najreprezentativnije predstavljaju ukupan stambenih fond u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Publikacija je pripremljena sa ciljem da utvrdimo kakvo je stanje u tipičnim zgradama po pitanju energetske efikasnosti, koliko svaka zgrada troši energije i da se utvrdi koliki su potencijali za uštede energije u tipičnim zgradama pojedinačno, da bi se moglo utvrditi koliko se energije može uštediti na jednoj zgradi, standardnim i od struke odobrenim i provjerenim mjerama energetske efikasnosti kao i naprednim mjerama za svaku zgradu.”, ističe Smajlović.

Dio istraživanja predstavljen u knjizi, biće od sada dostupan za preuzimanje i korištenje i putem mobilne aplikacije Tipologija stambenih zgrada Bosne i Hercegovine na Android i iOS platformi.

 

Back To Top