skip to Main Content

U Beču danas počinje trodnevna konferencija o inovacijama u novinarstvu “GEN-Summit 2017”. Globalna mreža urednika (Global Editors Network) će već drugi put u Beču okupiti preko  750 urednika, direktora start-up preduzeća i medijskih inovatora iz preko 70 zemalja svijeta koji će razgovarati o budućnosti novinarstva. Moto ovogodišnje konferencije glasi: “Od post-istine do virtuelne realnosti: kako organizovati budućnost medija“.

Preko 80 brilijantnih umova iz medijskog sektora govorit će o temama sa kojima se danas suočavaju redakcije. “Virtuelna realnost je došla da ostane. Šta je sljedeće za novinarstvo?” je pitanje na koje će se pokušati odgovoriti, a gdje će o iskustvima govoriti i Francesca Panetta iz britanskog dnevnog lista “The Guardian” koji ima i tzv. “virtual reality studio” za objavu priče pomoću 360° videa.

Razgovarat će se i o značaju društvenih mreža koji su postali glavni izvor informacija, izvještavanja i prijenosa informacija. Nick Wrenn (Facebook, Inc.) će sa učesnicima podijeliti nekoliko najboljih primjera iz prakse korištenja popularne opcije “Facebook Live”.

Prvi put na konferenciji učestvovat će i deset govornika iz kineskih kompanija koji će podijeliti svoja iskustva sa novim tehnologijama u oblasti medija, poslovnim modelima i monetizacijom. Preko 30 zakazanih sesija bit će podijeljene u tri teme: DISRUPTION, INNOVATION i COOPERATION. U sklopu samita bit će dodijeljena i nagrada za digitalno novinarstvo “Data Journalism Award”.

Za uključivanje medijskih kuća iz srednje i jugoistočne Evrope zaduženo je preduzeće Eurocomm PR Bečkog holdinga za međunarodnu komunikaciju. Predstavnici iz Bosne i Hercegovine na konferenciji će biti BHRT, TVSA, Nezavisne novine, BH Dani, Dnevni avaz, Start BiH, FENA, Klix.ba, Radio Sarajevo i Žurnal.info.

(Eurocomm PR)

Back To Top