skip to Main Content

Osam vodećih organizacija iz privatnog sektora (predstavljaju više od 30 privatnih savjetodavaca) koje se bave pružanjem savjetodavnih usluga poljoprivrednim proizvođačima u BiH potpisali su sporazum o formiranju Mreže poljoprivrednih savjetodavaca u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj ove mreže je da omogući i intenzivira saradnju na terenu između poljoprivrednih savjetodavaca (privatnih i javnih) širom zemlje, kako bi se pomoglo poboljšati dostupnost, kvalitet i raspon savjetodavnih usluga za poljoprivredne proizvođače.

Ova neformalna mreža otvorena je za sve slične organizacije iz cijele zemlje. Očekuje se da će mreža uspostaviti veze sa više od 200 savjetodavaca iz Bosne i Hercegovine. Mreža će osigurati platformu za dijeljenje informacija, znanja, praktičnih iskustava i raznih resursa, sve sa ciljem da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoje poslovanje i poboljšaju konkurentnost u različitim lancima vrijednosti.

Pet organizacija koje su osnovale mrežu je imenovano za inicijalno koordinacijsko tijelo, uključujući, Udruženje „OK“ iz Sarajeva, REDAH iz Mostara, Regionalna stručna služba (RSS) iz Bratunca, Udruženje Travnička malina iz Travnika i Udruženje voćara Drina iz Ustikoline.

USAID/Sweden FARMA II projekat podržava ovu inicijativu i pomoći će u koordinaciji daljeg širenja mreže i njenih aktivnosti.

Back To Top