skip to Main Content

Predstavnici FIPA-e na čelu sa zamjenicom direktora Blaženkom Mišković primili su delegaciju dvadesetak privrednika iz Mumbaija, Indija, u pratnji  ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji NJ.E. Sabita Subašića sa ciljem upoznavanja sa mogućnostima investiranja u Bosni i Hercegovini.

Indijsku delegaciju predvodio je počasni konzul BiH u Mumbaiju Suhas Mantri, te predsjednik Indijsko-Bosanskoherecegovačkog biznis foruma Sudhir Navalakha.

Delegaciju privrednika iz Indije predstavljali su privrednici koji posluju u oblasti proizvodnje auto-dijelova, proizvodnje ambalaže, zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, rudarstva, proizvodnje hrane, drvnog sektora, i drugi.

Predstavnici FIPA-e su privrednike upoznali o aktivnostima Agencije na polju promocije BiH i privlačenja stranih investicija, kao i o statusu i pravima stranih investitora u BiH, te mogućnostima uspostavljanje suradnje u različitim privrednim sektorima. Također, su ih informirali o trenutno raspoloživim investicionim projektima i lokacijama za investiranje kojih u BiH ima 400, te istakli Mittall Steel Zenica koja jednu od uspješnijih investicija u našoj zemlji.

Privrednici su se interesirali o poreznoj politici u BiH, mogućnostima uspostavljanja suradnje po modelu privatno-javnog partnerstva, ugovorima o slobodnjoj trgovini, kao i potisanim ugovorima između BiH i Indije.

Ambasador Subašić je istakao da je određeni broj indijskih investitora zainteresiran za eventualno otvaranje Fakulteta informacionih tehnologija u BiH, što bi doprinijelo školovanju većeg broja kadrova iz ove oblasti, s obzirom na potražnju bh. tržišta.

Dogovoren je nastavak komunikacije u smislu pružanja informacija vezano za mogućnosti poslovanja. Privrednicima su uručeni promotivni materijali.

Back To Top