skip to Main Content

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić je održao 26. Aprila 2017. u Monaku prezentaciju o mogućnostima ulaganja u BiH za investitore iz ove zemlje. Prezentacija je održana u sklopu poslovnog foruma kojeg su organizirali NJ.E. ambasador BiH u Parizu NJ.E. Ivan Orlić i počasni konzul BiH u Monaku NJ.E. Donatelle de Filippo Campioni, te Ekonomske komore Monaka.

Direktor Milinić je  pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, a posebno u energetske, te sportske i hotelijerske projekte – oblasti u kojim Monako ima značajna poslovna iskustva. Također su potencijalni investitori pokazali interes za sektor proizvodnje hrane, bankarstvo i osiguranje.

Na forumu je g. Milinić istakao kako je BiH sigurna i profitabilna za strani kapital, sa niskim operativnim troškovima, te da je čvrsto opredijeljena za europski put.

Monako je drugi u svijetu po iznosu BDP po glavi stanovnika, sa stopom nezaposlenosti od svega 2% i najnižom stopom siromaštva u svijetu. Tačnije, Monako je država sa najviše milionera i milijardere po glavi stanovnika u svijetu. Upravo ta činjenica i činjenica da stanovnici Monaka imaju kompanije širom svijeta, je bila polazna osnova za organiziranje  foruma.

Pokazan je veliki interes investitora za projekte u BiH, te su održani brojni sastanci na kojima je direktor FIPA-e detaljnije predstavio poslovni ambijent BiH i investicijske projekte.

Uskoro se očekuje dolazak investitora u BiH, kako bi se lično upoznali sa potencijalima BiH, vlasnicima projekata i relevantnim institucijama.

Back To Top