skip to Main Content

Predstavnik FIPA-e u Japanu Shigehiko Nishihama posjetio je Agenciju kako bi informirao rukovodstvo o  aktivnosti koje provodi sa ciljem promocije BiH kao investicione i turističke destinacije za japanske investitore i turiste, aktivnosti na izvozu bh. vina u Japan, te na održavanju kontakata sa japanskim privrednicima koji su po prvi posjetili BiH prošle godine.

Nishihama je na nedavno održanom  najvećem japanskom sajmu turizma Tourism EXPO u Tokiju predstavio Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju gdje je održao veliki broj prezentacija pred značajnim brojem posjetilaca i turističkih predstavnika iz Japana. Turističe agencije iz Japana su zaintresirane da turističke ponude koje nude svojim klijentima, pored Sarajeva i Mostara, obogate posjetama Trebinju, Višegradu, Jajcu i Jablanici. Kako je potvrdio g. Nishihama, 6.000 turista iz Japana posjeti BiH godišnje, od čega 5.000 dolazi organizirano preko putničkih agencija, dok 1.000 turista dolazi individualno.

U okviru posjete BiH, u pratnji predstavnika FIPA-e, Nishihama će posjetiti nosioce investicionih projekata u Bosanskom Brodu i Prijedoru, kao i nove investicione lokacije, s obzirom da postoji interes japanskih investitora za ulaganjem u ovom dijelu BiH. Također će posjetiti Višegrad, Jablanicu i Jajce radi pripreme promotivnih aktivnosti.

Zahvaljujući nejgovim naporima i radu započeo je izvoz bh. vina u Japan, što predstavlja značajan iskorak u izvozu bh. proizvoda na veoma zahtjevno japansko tržište.

Po povratku u Japan, posjetit će japanske firme koje su bile u posjeti BiH prošle godine radi razgovora o mogućnostima investiranja, kako bi se upoznao sa planovima vezanim za njihova ulaganja u BiH.

Back To Top