skip to Main Content

U okviru posjete sajmu investicija i trgovine od 6. do 10. juna u Ningbou u Kini, delegacija FIPA-e predvođena direktorom Gordanom Milinićem učestvovala je na 4. Investicionom sastanku  Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. U plenarnom dijelu konferencije “Road Shows and Release Conferences of Investment Proposals” FIPA je odrzala prezentaciju o prednostima poslovnog ambijenta BiH za strane investitore, te je predstavljeno nekoliko najvećih i najatraktivnijih projekata iz sektora energetike, infrastrukture, transporta, turizma i metaloprerade.

Pored predstavljenih projekata tokom prezentacije, FIPA je pripremila ukupno stotinu projekata za direktne sastanke sa kineskim investitorima, kako iz navedenih sektora, tako i iz IT sektora, zdravstva, autoindustrije, te proizvodnje hrane.

Osim delegacije iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji su učestvovale delegacije Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Latvije, Litvanije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Albanije i Kine.

Također, predstavnici FIPA-e su u okviru navedenih manifestacija održali veliki broj direktnih sastanaka sa zainteresiranim kineskim kompanijama koje su pokazale interes za obnovljive izvore energije (posebno solarne parkove), IT i Business Process usluge, transport i infrastrukturu, te zdravstveni i spa turizam, s obzirom na ukidanje viza za sve vrste pasoša između Kine i BiH.

Svi ovi događaji predstavljaju odličnu priliku za uspostavljanje čvršće suradnje sa Kinom i povećanje ulaganja kineskih investitora, posebno uzimajući u obzir ekonomski i privredni razvoj Kine.

Bh. delegacija je posjetila paviljon u kojem  kompanije iz Bosne i Hercegovine izlažu svoje proizvode.

 

Back To Top