skip to Main Content
20170611 104345

Direktor FIPA-e Gordan Milinić na sastanku sa predstavnicima grada Ningbo iz Kine dogovorio posjetu 40 kineskih kompanija Bosni i Hercegovinu u oktobru 2017. godine

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningbo-a gdin Pan Yingming i direktor FIPA-e  Gordan Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Ningboa u sektorima metalo-prerade, proizvodnje hrane, drvo-prerade, energetike, te IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizovano dolaskom 40 kineskih kompanija u BiH u oktobru ove godine.

Ningbo, grad sa preko 7 miliona stanovnika, ima  160.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000  manjih porodičnih firmi.  Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijoj odredišta za ulaganja u Kini, ali i za  jedan od najaktivnijih gradova u   širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju  industrijskih i bescarinskih zona. Privatni sektor učestvuje sa gotovo 80 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 odsto radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjete privrednika iz Ningbo-a pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke sa relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje.
Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo će  biti prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, na kojoj ce se fokus staviti na konkretnim investicijskim i izvozno-orijentisanim projektima i dogovorima o saradnji.

Back To Top