skip to Main Content

Memorandum o suradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termo-elektrana Kamengrad između kineske kompanije China Energy Group i Lager doo Posušje potpisan je danas 27. novembra 2017. godine u Budimpešti na 6. Samitu premijera vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Europe (CEE), na kojem u ime Bosne i Hercegovine učestvuje Denis Zvizdić, predsjedavajuću Vijeća ministara, i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager iz Posušja Dragan Stipić, u prisustvu ministra Šarovića, predstavnika FIPA-e i ostalih predstavnika nadležnih kineskih kompanija.

Ističemo činjenicu da je FIPA pronašla navedenog kineskog investitora, ponudila mu sve raspoložive projekte u BiH za koje je investitor bio zainteresiran, bila u konstantnom kontaktu sa investitorom, da bi došli do konačnog izbora koji je pao na RiTE Kamengrad. Od uspostavljanja prvog kontakta sa investitorom do potpisivanja MoU prošlo je manje od godinu dana, pri tome rješavajući poteškoće tokom pregovora investitora i vlasnika projekta.

U ekonomskom smislu, ovaj projekt se može okarakterizirati kao historijski, s obzirom da je vrijednost projekta viša od 1.000.000.000 KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj općine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH.

Investitor China Energy Group najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta.

Američki časopis „Engineering New-Record“ (ENR) objavio je listu 250 vodećih međunarodnih poduzetnika po kojem je China Energy Group na 11. poziciji, dok u „Top 150 Global Design Firms“ zauzima 4. poziciju.

Back To Top