skip to Main Content

Seminar Kpktz 01 27 10 2016

 

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), juče je upriličilo prezentaciju mogućnosti finansiranja rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća u okviru EU programa „Podrška unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Evropska unija preko EBRD-a.

Cilj prezentacije je da se privrednici i predstavnici institucija za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća upoznaju sa mogućnostima pristupa i načinima apliciranja za pomenute fondove.

seminar_kpktz_03_27_10_2016

„Ovo je nastavak aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK provode u 2016. godini. Uzimajući u obzir činjenicu da je privreda sa područja našeg kantona proteklu 2015. godinu završila sa prijavljenih 20% od ukupno prijavljene dobiti u Federaciji BIH, da posjedujemo 3579 preduzeća, kao i aktualnost teme koja se danas obrađuje, smatrali smo da jedan ovakav sastanak može doprinijeti unaprjeđenju poslovanja, podizanju konkurentnosti i izlasku naših privrednika na međunarodna tržišta” rekao je ovom prilikom ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i dodao da očekuje da će današnji sastanak biti jedan kvalitetan iskorak kako bi firme sa područja Tuzlanskog kantona u što većoj mjeru učestvovale u ovom programu.

seminar_kpktz_02_27_10_2016

Program COSME je program Evropske unije kojim se podstiče konkurentnost malih i srednjih preduzeća. Budžet Programa iznosi 2.3 milijarde € i odnosi se na sedmogodišnji period (2014.-2020.). Od juna 2016. godine Bosna i Hercegovina ima pristup ovom programu. Ugovor je potpisan do 2020. godine, a Bosna i Hercegovina je platila kotizaciju za 2016. i 2017. godinu. Ratifikacija navedenog Ugovora se ubrzo očekuje, te u skladu sa tim i mogućnost pristupa bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća ovom programu.
„Od kako smo stupili na dužnost, glavni fokus rada ove Vlada je upravo privreda, privrednici i realni proizvodni sektor. Pomoć i podrška da povećaju obime poslovnih aktivnosti i time sačuvaju postojeća i otvore nova radna mjesta jedan je od glavnih pravaca rada Vlade Tuzlanskog kantona. Ove godine za direktnu podršku otvaranju novih radnih mjesta Kantonalna Vlada je sa Vladom FBiH obezbjedila oko 20 miliona KM, i time stvorila preduslove za oko 2.000 novih radnih mjesta. Također, putem tri kantonalna ministarstva izdvojeno je više od 1,6 miliona KM, čime su potaknute ulaganja i investicije u privrednim društvima u ukupnom iznosu oko 5 miliona KM i otvaranje oko 200 radnih mjesta” podsjetio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić navodeći da će sličnu politiku Vlada nastaviti i u 2017. godini.

Back To Top