skip to Main Content

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se juče, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa  šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu Nadeemom Ilahijem i rezidentnim predstavnikom ove organizacije u BiH Franciscom Parodijem.

Delegacija MMF-a boravi ove sedmice u Bosni i Hercegovini kako bi bili nastavljeni pregovori u okviru prvog pregleda Proširenog aranžmana (EFF-a). Tokom sastanka razgovarano je o daljim aktivnostima na provođenju reformskih procesa koji su jedan od uslova za nastavak ovog aranžmana.

– Ovde smo zato što su se u međuvremenu desile dobre vijesti i da razgovaramo o koracima za nastavak aranžmana – rekao je Ilahi.

Izrazio je zadovoljstvo nedavnim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o akcizama, ali je naglasio da treba nastaviti raditi na ispunjavanju drugih mjera da bi aranžman mogao biti aktiviran.

Inače, Misija MMF-a je već ranije donijela ocjenu da je ostvaren napredak u pripremi fiskalno odgovornih prijedloga budžeta entiteta za 2018. godinu, čije usvajanje se očekuje do kraja godine.

Back To Top