skip to Main Content

 

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula istragu o preuzimanju tvrtke Cemex Hrvatska od strane njemačkih tvrtki HeidelbergCement i Scwenk zbog zabrinutosti da bi to preuzimanje moglo smanjiti tržišno natjecanja na hrvatskom tržištu sivog cementa.

„Tržišno natjecanje potrebno je u svim sektorima, pa tako i u građevinskom. Cement je ključan dio tog sektora te moramo biti sigurni da konsolidacija neće prouzročiti povećanje cijena za građevinska poduzeća te u konačnici i za potrošače u Hrvatskoj”, izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

HeidelbergCement i Schwenk namjeravaju preko svojeg zajedničkog društva kćeri DDC steći imovinu u Hrvatskoj i Mađarskoj koja je trenutačno u vlasništvu Cemexa. Na zahtjev stranaka Komisija je prepustila da o mađarskom dijelu te transakcije odluči mađarsko tijelo za tržišno natjecanje. Stoga je Komisijina istraga usredotočena samo na pribavljanje imovine Cemexa u Hrvatskoj.

Komisija navodi da je zabrinuta u pogledu opskrbe sivim cementom u Dalmaciji s obzirom da Cemex Hrvatska ima tri tvornice cementa u Splitu i da mu je konkurencija uvoz DDC-a iz Bosne i Hercegovine.

Predloženom transakcijom spojili bi se Cemex Hrvatska, najveći proizvođač u tom području, i DDC, najveći uvoznik. Početna istraga Komisije upućuje na to da bi se predloženom transakcijom s već koncentriranog regionalnog tržišta mogao ukloniti bitan konkurent, navodi Komisija.

Zbog troškova prijevoza do južne Hrvatske preostali postojeći ili potencijalni dobavljači mogli bi na spojeni subjekt vršiti samo ograničeni konkurentski pritisak. Nadalje, domaći dobavljači cementa Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve terminale za cement u lukama duž hrvatske obale. Komisija je stoga preliminarno zabrinuta da bi se transakcijom moglo ojačati tržišnu moć poduzeća Cemex Hrvatska u južnoj Hrvatskoj i da bi stoga mogla porasti cijena sivog cementa, dodaje Komisija.

Transakcija je prijavljena Komisiji 5. rujna 2016. Komisija sada treba donijeti odluku u roku od 90 radnih dana, do 23. veljače 2017. Pokretanjem detaljne istrage ne prejudicira se ishod istražnog postupka.

 

Izvor:FENA

Back To Top