skip to Main Content

Međunarodni sajam energetike „Energa“ počeo je juče u sarajevskom Centru Skenderija pod motom „Misliti na budućnost“.

Sajam „Energa“, jedinstven energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, simboličnim presjecanjem vrpce zvanično su otvorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH doc.dr.sc. Bruno Bojić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa” Mirsad Đonlagić.

Na ceremoniji otvaranja istaknuto je, između ostalog, da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u energetskom sektoru koji bi je mogao voditi ka euroatlanskim integracijama. Specijalizirani sajam, kako je istaknuto, postao je jedinstven događaj na kojem se prezentuju potencijali, nove kreativne ideje i inovativna rješenja.

Ovogodišnji sajam, nakon šest uspješnih izdanja u Tuzli, prvi put u Sarajevu, do 8. juna, okupio je više od 100 izlagača iz 13 zemalja i 150 učesnika konferencijskog dijela Projekta.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ”Energa” održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno dolazi iz Njemačke i Poljske.

Projekt ”Energa 2017” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komora BiH i Privrednom komorom FBiH.

Back To Top