skip to Main Content

Evropska investiciona banka (EIB) je ugovorila odobravanje kredita u iznosu 25 miliona EUR prema Raiffeisen LEASING-u u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća (SME) u ovoj zemlji. Ugovor o puštanju prve tranše kredita u iznosu od 15 miliona eura su danas u Sarajevu potpisali  Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina i Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju.

„Raduje me što se potpisivanjem ovog ugovora nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja Raiffeisen grupacije i Evropske investicione banke. Dogovorena transakcija u iznosu od 25 miliona eura će pored finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta. Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti. Posvećeni smo održivom preduzetništvu, kao i ostvarenju ekonomskog uspjeha uspostavljanjem okvira održivog finansiranja“, izjavio je Dobnigg.

Ovom prilikom Rivellini je izjavio: „Zadovoljstvo mi je što sam danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit će takođe pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih. Ovo je četvrta po redu kreditna linija koju potpisujemo sa Raiffeisen LEASING-om što je samo nadogradnja veoma uspješne saradnje koja se godinama gradila između EIB-a i Raiffeisen grupacije u zemlji i u regionu zapadnog Balkana. Potpisivanje se dešava u ključnom periodu za EIB u smislu njene posvećenosti Bosni i Hercegovini. Naime, u januaru 2019. godine, EIB će imenovati jednog službenika za ured u Sarajevu kako bi dalje proširili stepen evropske podrške Bosni i Hercegovini, te kako bi potakli rast, koheziju i povezanost unutar zemlje i cijelog regiona.“

Saradnja između EIB-a i Raiffeisen grupacije u BiH datira od 2005. godine. Od tada,  EIB je plasirao šest kredita prema Raiffeisen grupaciji u BiH u iznosu od 130 miliona EUR. EIB je podržao kreditiranje SME u ovoj zemlji putem brojnih lokalnih banaka i to u ukupnom iznosu od 710 miliona EUR pod povoljnim uslovima. Pomenuta podrška je i dalje od ključnog značaja u pomaganju SME i srednje kapitaliziranim preduzećima (MidCap) da prevladaju izazovne finansijske i ekonomske uslove u regionu. Od početka ovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, EIB je odobrio više od 2,4 milijarde EUR finansijske podrške raznim privrednim sektorima, posebno u smislu podrške investicijama u sektore transporta i SME, ali takođe i u sektore vodovoda i kanalizacije, energije i zdravstva.

Back To Top