skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se juče sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Chakrabartijem.

Razgovarali su o modalitetima infrastrukturnih projekata, kao i o mogućnostima za partnerstvo između BiH i EBRD u oblastima cestovne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i o pomoći  malim i srednjim preduzećima. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci EBRD-a Bosni i Hercegovini i rekao da je ova međunarodna institucija značajno pomogla ekonomski oporavak BIH i regiona. Upoznao ga je  sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik direktora EBRD-a Pierre Heilbronn,  uz prisustvo predsjednika EBRD-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijatvi za  investicijsku klimu i upravljanje za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik EBRD-a je rekao da su opredijeljeni za unapređenje poslovne klime i da je potpisivanje Memoranduma znak da EBRD  daje značaj realiziranim ciljevima u BiH, te je istaknuo da je spisak projekata koji su spremni za realizaciju ohrabrujući.

Predsjednik Chakrabarti je  pohvalio i jučerašnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju  koji se odnosi na implementaciju infrastrukturnih projekata izgradnje šest dionica autoputeva u Bosni i Hercegovini.  Time je  Bosna i Hercegovina stavljena u rang zemalja sa najvećim nivoom investicija EBRD-a u regionu Zapadnog Balkana, zahvaljujući dobro pripremljenim projektima i nastupu predstavnika BiH na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, te usvojenim strategijama i setu zakona o akcizama.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik EBRD-a Chakrabarti su razgovarali i o konferenciji EBRD-a koja se treba održati u Sarajevu u maju iduće godine. Bosna i Hercegovina je kandidaturu za ovaj veliki skup podnijela 2015. godine na skupu EBRD-a u Tbilisiju i nakon više tehničkih i drugih provjera, kandidaturu je prihvatilo 65 guvernera zemalja članica EBRD-a.

Back To Top