skip to Main Content

 

Čelni ljudi tvrtke Hamdo, velike katarske grupacije u metalnoj industriji u Bosni i Hercegovini traže najpoželjnije načine za ulaganje, te su, uz posredovanje Agencije za promidžbu stranih ulaganja u BiH (FIPA), odnosno njezina područnog predstavnika za Hercegovinu Amira Kazića, boravili i u posjetu Aluminiju, u kojemu ih je ugostio direktor tog društva Mario Gadžić, sa suradnicima, priopćeno je u četvrtak iz Aluminija d.d. Mostar.

Partneri u suvlasništvu Hamdoa, glavni direktor Hamdo Mohamed Abdul Kareem i šeik Abdulaziz, u pratnji najbližih suradnika, željeli su se upoznati s Aluminijem, cijeneći vrhunski mostarski proizvod. Podijelili su mišljenje Aluminijeve uprave o tome kako je najbolji smjer budućeg razvitka aluminijske industrije u Hercegovini daljnja obradba metala, odnosno finalizacija proizvoda, s visokom dodanom vrijednošću.

– Tvrtka poput Hamdoa dobro je došlim partnerom u smislu razmatranja moguće partnerske suradnje u otvaranju novoga prerađivačkog pogona u blizini Aluminija ili, pak, kupovine neke manje linije za proizvodnju gotovih proizvoda ili poluproizvoda, namjenski za određenu granu koja bi brzo opravdala, odnosno pokazala isplativost ulaganja – kazao je direktor Gadžić, upoznavši posjetitelje s aktualnim stanjem u poslovanju Aluminija i s pozitivnim pomacima koji su se dogodili u protekla dva mjeseca, od sklapanja novoga ugovora za opskrbu električnom energijom, do započetoga opsežnog postupka restrukturiranja Društva u cjelini.

Posjetitelji iz Katara, čije su ispostave, osim u njihovoj zemlji, smještene i u Saudijskoj Arabiji, Sudanu i u Libiji, jasno su iskazali ozbiljnost svojih nakana ulaganja u prostor BiH, ističući kao značajnu poslovnu prednost činjenicu da, među svim zemljama Zaljeva, Bosna i Hercegovina jedino s Katarom nema obveze plaćanja carinskih dadžbina u robnim razmjenama.

Razgovori o mogućim projektima u koje bi se grupacija Hamdo mogla uključiti obuhvatili su i zamisao o izgradnji nove energane na naftni pogon za proizvodnju električne energije u Hercegovini, što se arapskim biznismenima učinilo itekako zanimljivim pa su zatražili i naknadnu dostavu više podataka o mogućnostima, tehničkim zahtjevima, opravdanosti i isplativosti toga projekta, stoji u priopćenju.

 

Izvor:FENA

Back To Top