skip to Main Content
Digital Cities Birmingham

Nakon tromjesečnog putovanja kroz Veliku Britaniju i Zapadni Balkan, pilot projekat Digital Cities dolazi u Birmingham na Završnu konferenciju, 26 – 27. mart.

Tromjesečno putovanje se privodi kraju Završnom konferencijom u Birminghamu 26. i 27. marta, koja okuplja profesionalce i donositelje politika iz Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana kako bi predstavili postojeće projekte saradnje i otvorili mogućnosti za dalju izgradnju odnosa.

Neki od govornika i predavača u zgradi Curzon Univerziteta u Birminghamu će biti Gaynor Cheshire, direktorica ˝Ormiston Akademije˝, koja se bavi kreativnim, digitalnim i izvođačkim umjetnostima, izvršna direktorica ˝Bristol is Open˝ Julie Snell, i Dom Breadmore, kreativni direktor ˝Ludic Rooms˝ univerziteta Coventryju.

Posjeta vodećoj destinaciji za kreativno i digitalno poslovanje i alternativnu kulturu u Birminghamu i šire, Custard Factory, obilježiti će kraj pilot faze projekta Digital Cities.

Projekat Digital Cities

Projekat Digital Cities je kreiran kako bi podržao samit Zapadnog Balkana u Londonu u julu 2018. godine, kao dio Berlinskog procesa. Jedna od središnjih tema predstojećeg samita u Velikoj Britaniji će biti ekonomski rast kroz unaprjeđenje digitalnih mogućnosti.

Financiran od strane vlade Velike Britanije i implementiran od strane British Councila u suradnji sa Creative Englandom i Culture Codeom, Digital Cities je osmišljen tako da kreira veze između kreativnih hubova i lokalnih vlada Zapadnog Balkana i Velike Britanije kako bi otkrili područja moguće saradnje, nove poslovne mogućnosti, i ekonomski i profesionalni razvoj.

Od decembra 2017. godine 24 grada su se prijavila za sudjelovanje u dijalogu o politikama i razvoju na Zapadnom Balkanu i u Velikoj Britaniji, a preko 50 digitalnih i kreativnih hubova se aktivno uključilo u program.

Prethodne aktivnosti na Digital Cities projektu

Uvodna konferencija u Crnoj Gori

80 učesnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana i Velike Britanije, uključujući profesionalce iz digitalne industrije, predstavnike gradskih uprava, hubove i kompanija su prisustvovali uvodnoj konferenciji u Crnoj Gori održanoj 19. januara.

Dijalog o politikama Velike Britanije i Zapadnog Balkana u Londonu

Delegacije viših predstavnika 17 gradova Zapadnog Balkana su se sastale sa predstavnicima 11 gradova iz Velike Britanije na simpoziju o politici u Londonu, 29 – 30. januara, gdje su se imali priliku upoznati sa nekim od vodećih inicijativa javno-privatnog partnerstva u Londonu, uključujući Britansku biblioteku i njen Business i IP Centar, i YouTube Space London.

Posjeta Bristolu i Manchesteru sa ciljem profesionalnog razvoja

Profesionalci iz oblasti digitalne industrije sa Zapadnog Balkana su učestvovali u posjeti Bristolu i Manchesteru, gdje su imali priliku vidjeti neke od primjera najboljih praksi rada u zajedničkom prostoru, akceleratora, digitalnog poslovanja, kao i učestvovati na konferenciji o kreativnim industrijama, ˝Be More Manchester˝ i upoznati se sa svojim kolegama iz Velike Britanije na jedan na jedan poslovnim sastancima.

Boot-camp  u Srbiji

Profesionalci iz 46 odabranih hubova i kompanija su imali priliku prisustvovati za njih osmišljenom, intenzivnom trodnevnom programu koji pokriva raznolik raspon tema od modernog poduzetništva, upravljanja digitalnim proizvodima, do blockchaina i digitalnog upravljanja.

Shema mobilnosti i projekti suradnje

Shema mobilnosti za digitalne profesionalce iz Velike Britanije i Zapadnog Balkana uključujući praćenje, dijeljenje znanja, razmjenu vještina, i razvoj, je razvijena na osnovu analize 129 digitalnih kompanija na Zapadnom Balkanu. Također, projekti saradnje između profesionalaca i predstavnika vlasti iz Velike Britanije i Zapadnog Balkana su organizovani u oblasti digitalizacije gradova, inovacija u kreativnim industrijama i digitalnom obrazovanju.

Larisa Halilović, British Council, direktorica projekta Digital Cities, je rekla:

“Izuzetno sam ponosna na dosadašnji uspjeh učesnika projekta. Način na koji su se povezali, uspostavili suradnju i podijelili svoja iskustva i znanje je zaista inspirativan. Posebno me raduje činjenica da će novostečena znanja moći primijeniti u svom svakodnevnom radu, te tako doprinijeti daljnjem jačanju odnosa između Velike Britanije i Zapadnog Balkana. Ovi mladi ljudi mijenjaju svijet u kojem živimo svojom inovativnošću i poduzetništvom i zadovoljstvo je biti spona koja ih povezuje.“

Back To Top