skip to Main Content

Učesnicima osme međunarodne investicijske konferencije SBF 2017 obratio se i Darmin Nasution, ministar ekonomskih poslova u Vladi Republike Indonezije. Prema njegovim riječima, Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kojeg čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini privlači ukupno 54 milijarde USD investicija i da će ove zemlje nastaviti rasti.

“BiH ima stabilno rastuću stratešku ekonomiju. Indonezija je takođe značajna ekonomija. U jugoistočnoj Aziji predstavljamo 40 posto ekonomije u regionu. Naša ekonomija godišnje raste pet posto. BiH i Indonezija trebaju postati čvorišta jugoistočne Evrope i jugoistočne Azije. Promovirajmo ekonomski razvoj. Moramo više trgovati i više investirati “, poručio je ministar Nasution.

Kristian Danielson (Christian Danielsson), generalni direktor za pregovore o proširenju i susjedstvo Evropske komisije obraćajući se učesnicima SBF-a 2017 je kazao da dolazi iz EU i da BiH gleda iz evropske perspektive.

Zapadni Balkan jeste dio Evrope. Zemlje zapadnog Balkana treba da se integriraju u EU. Mala i srednja preduzeća trebaju da se integriraju na evropsko tržište, i korak po korak u evropsku privredu. Najviše investicija dolazi iz EU. Potrebno je  da imamo jake javne institucije i javnu administraciju, ovaj proces je u toku. Vlasti u BiH su usvojile Reformski agendu u julu 2015. godine, MMF je rekao da je to najznačajniji set reformi poslije Dejtonskog sporazuma. Promoviraćemo investicije u biznis i nastaviti raditi sa svim akterima zapadnog Balkana radi našeg zajedničkog dobra “, izjavio je Danielson.

Turska je spremna učiniti sve kako bi se napravila osnovna podloga za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, poručio je Fatih Metin, zamjenik ministra ekonomije Republike Turske  u svom obraćanju na SBF 2017.

“Ovaj forum će postati Davos jugoistočne Evrope. Imamo obavezu razvijanja posebnih razvojnih projekata. Turska u posljednjih 15 godina ima dinamičan razvoj. Centar smo za brojne firme koie imaju svoja predstavništva u Turskoj. 180 milijardi USD stranog kapitala danas se vrti u Turskoj. U 2017.  namjeravamo nastaviti sa rastom. Turska je među prvih 12 zemalja koje ulažu u BiH. Imao bamjeru dovesti firme u bih I doprinjeti razvoju bih. Od 1997′ pocela turkis banka u bih.  Osim ekonomskih doprinosa želimo dati i društvenu dimenziju podrške BiH. Oko milijardu eura je ulozila naša TIKA i otvorila potencijale za razvoj turizma “, rekao je Metin.

 

Back To Top