skip to Main Content

Nepostojanje novog zakona o turizmu Federacije Bosne i Hercegovine onemogućava ravnomjeran i potpun razvoj turizma, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Podsjeća da su kantoni donijeli zakone prema kojima naplaćuju boravišnu taksu, a neki od njih i turističku članarinu, naglašava da problem ostaju lokalne zajednice koje su uskraćene za priliv novca iz ovih izvora u njihove kase.

“Mi smo predlagali da svaki nivo vlasti može imati turističku zajednicu ukoliko je može finansirati. Također, predložili smo i zakon o boravišnoj taksi kao što je praksa u zemljama okruženja, ali ništa od toga nije usvojeno”, istakla je Đapo.

Po njenim riječima novac za sada ide u turističke zajednice kantona.

Prije tri godine zakon o turističkim zajednicama donesen je i u Tuzlanskom kantonu, prema kojem rade resorno ministarstvo i turistička zajednica.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić navodi da je pokrenuo akciju sa Vladom, Skupštinom i kantonalnom turističkom zajednicom, da se pronađe rješenje za unapređenje turizma.

“Federalni zakon se više ne može čekati”, naveo je Gluhić.

Najavio je da će sa strukom nastojati doći do kvalitetnih rješenja u ovoj oblasti.

Zakon o turističkim zajednicama 2014. godine proglašen je neustavnima, novi još nije usvojen. Predlagači novog isticali su važnost olakšanja registracije turističkih agencija te uvođenje određenih normi, kao što je raspolaganje određenim sredstvima u cilju osiguranja korisnika.

(Fena)

Back To Top