skip to Main Content

Tradicionalni 28. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), koji je okupio  vodeće ljude industrije osiguranja iz regiona i svijeta u glavnom gradu BiH počeo je danas u sarajevskom hotelu Bristol. Na ovogodišnjem SorS-u, osim poređenja stanja u sektoru osiguranja u BiH i regiji, te pregleda osiguranja i reosiguranja u Srednjoj i Istočnoj Evropi razgovara se o iskustvu u primjeni Solventnosti II u Sloveniji, Hrvatskoj i i Srbiji te osiguranju poljoprivrede u uvjetima Solventnosti II i klimatskih promjena.

Kako je istakao Sanel Volarić, iz Croatia osiguranja, svim zemljama je potreban veći ekonomski rast.

Mirko Petrović, direktor Dunav osiguranja je rekao da je u Srbiji u toku kampanja za bolje razumijevanje stanovništva o potrebi osiguranja.

U BiH su u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isti period prošle godine ostvareni iznimno dobri rezultati.
– Rast ukupne premije je 9,36 posto, što je iznenađujuće dobro. Rast u neživotnim osiguranjima je 10,8, a u životnom 8,9 posto – izjavio je Zlatan Filipović iz Bosna RE.

Prema riječima Matjaža Božića, iz Lovćen osiguranja, u Crnoj Gori je u proceduri odlaganje zakona o obaveznom osiguranju do 2021. godine.

Prosječna premija u Sloveniji po stanovniku je 1.000 eura – rekao je Janko Šemrov, iz Zavarovalnice Triglav.

Vladimir Toševski, generalni direktor Osiguritelne Polise, je izjavio da na makedonskom tržištu zbog političke nesigurnosti nije dosšlo do značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu.

Sutra će biti održana i dva okrugla stola o temama: „Izvansudsko rješavanje sporova iz AO“ i „Suosiguranje i zakon o zaštiti konkurencije“.

Na SorS-u, kao najvećem skupu osiguravajućih društava regije učestvuje oko 200 sudionika iz država regiona, te Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Češke, Italije, Švicarske.

Back To Top