skip to Main Content

Po pozivu Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na Međunarodnoj konferenciji „Suvremeni cestovni prijevoz i poslovna logistika“.

Konferencija je organizirana u suradnji Gospodarske komore Crne Gore, Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Strojarskog fakulteta u Podgorici i IRU Akademije i popraćena je velikim brojem sudionika. Doprinos Konferenciji su dali predstavnici domaćih ali i vlada i institucija zemalja u okruženju, gospodarskih komora i komorskih udruga, međunarodnih financijskih institucija, akademske zajednice i akreditiranih centara za obrazovanje iz regije, kao i najznačajnijih kompanija kojima je djelatnost prijevoz putnika i tereta.

Teme prvog dana Konferencije su predstavljene kroz tri panela: Suvremeni cestovni prijevoz, Sigurnost prometa i prometna infrastruktura te Homologacija vozila i ekološki napredna vozila. Drugog dana Konferencije razgovaralo se o nacionalnim zakonodavnim okvirima, Povelji kvaliteta, kao i novostima IRU Akademije – ACM platformi, Programu Overhaul, sigurnosti prometa i e-Learningu.

Nesmetano obavljanje gospodarske aktivnosti, razmjena informacija i kvalitetna prometna komunikacija su danas neophodne više no ikad, a preduvjet za navedeno su sigurne prometnice. Cestovni prijevoz je u tom kontekstu proizvodni alat koji doprinosi blagostanju zajednice i razvoju gospodarstva, utičući na mobilnost radne snage, isporuku robe i potrošnju, te je stoga neminovna potreba stalnog unapređenja sigurnosti prometa, kao i rješavanje globalnog problema deficita stručnog kadra u ovoj branši.

Ovo je prva konferencija ove vrste organizirana u Crnoj Gori i jedna je od aktivnosti kojom se obilježava 90 godina postojanja Gospodarske komore Crne Gore.

 

 

Back To Top