skip to Main Content
Vlada Rs

U okviru službene posjete Washingtonu, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija razgovarali su, u odvojenim susretima, s predstavnicima Međunarondog monetarnog fonda (MMF) o realiziranim aktivnostima ovog entiteta predviđenim Pismom namjere.

Susreti su upriličeni u okviru redovnog proljetnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a i to s direktorom Odjela za Evropu pri MMF-u Paulom Thomsenom, izvršnim direktorom belgijsko-holandske konstituence Odbora MMF-a Anthonyem De Lannoyem i zamjenikom izvršnog direktora Richardom Doornboschem, te šefom Misije MMF-a za BiH Nadeemom Ilahijem i zamjenikom generalnog direktora MMF-a Zhangom Taom.

Kako je istaknuto aranžman s MMF-om važno je uporište za realizaciju razvojnih politika koje su usklađene s mjerama predviđenim Reformskom agendom, a na koje su se obavezali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Tokom razgovora naglašena je potreba da svi nivoi vlasti u BiH u kontinuitetu ispunjavaju svoj dio obaveza u okviru definiranih rokova da ne bi došlo do ugrožavanja programa s MMF-om, a Cvijanović je ponovila da je Vlada RS-a pokazala opredijeljenost da aktivno učestvuje u aranžmanu time što je svoj dio obaveza ispunila u decembru 2016. godine.

Izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što je neizvjesno kada će ostali nivoi vlasti u BiH ispuniti svoj dio obaveza, saopćeno je danas iz Vlade RS-a.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regulativi u finansijskom sektoru i oblasti fiskalne politike, a razgovarano je i o drugim reformskim mjerama usmjerenim ka unapređenju javne potrošnje i jačanju privatnog sektora s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

 

(FENA)

Back To Top