skip to Main Content
Catholic Relief Services

Sistemi za navodnjavanje, poljoprivredne mašine, plastenici, oprema i alati za kamenoresce i automehaničare, sadnice voća, te stoka, bit će uručeni za 68 korisnika Regionalnog stambenog projekta iz Doboja, Maglaja, Kupresa, Drvara, Bosanskog Grahova i Glamoča.

Svi korisnici potpisali su ugovore sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS) te općinama i gradovima o dodjeli pomoći za održivost, koja će osigurati bolje ekonomske prilike za korisnike i njihove porodice.

Pomoć korisnicima je prilagođena njihovim potrebama, a isporuka opreme će uslijediti nakon potpisivanja ugovora o donaciji, a bit će organizirane i stručne radionice iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Ova pomoć osigurana je u okviru projekta “Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji”, koji provodi CRS donatorskim sredstvima Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije (BPRM) Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

Pomoć se dodjeljuje najugroženijim porodicama-korisnicama Regionalnog stambenog projekta, kroz koji im je osigurano stambeno rješenje, dok projekt podrške raseljenim osobama i izbjeglicama osigurava pomoć, da bi se razvili održivi uvjeti za život i reintegraciju u lokalnim zajednicama, a sve lokalne zajednice sufinansiraju ovaj projekat.

Ekonomska podrška je osigurana kroz zapošljavanje u oblasti zanatskih usluga i podršku u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji, rečeno je u saopćenju CRS-a koji i na ovaj način ostaje posvećen pomoći najugroženijim stanovnicima BiH i regiona.

 

(FENA)

Back To Top