skip to Main Content

Coca Cola

 

– Po Dow-Jonesovim indeksima održivosti, objavljenim ove sedmice, Coca-Cola HBC, najveći punioničar napitaka kompanije The Coca-Cola Company, vodeći je proizvođač pića po rezultatima u području održivog poslovanja.  Kompanija je u postupku ocjenjivanja prikupila ukupno 90 bodova, što je 40 bodova više od prosjeka u kategoriji proizvođača pića i tri boda više u odnosu na prošlu godinu.

Coca-Cola HBC je deveti put učestvovala u postupku ocjenjivanja i to kao najviše rangirani proizvođač pića u 2015. godini. Tokom prošle godine Coca-Cola HBC nastavila je smanjivati svoj utjecaj na okoliš i zabilježila dvocifreno smanjenje ispuštanja CO2. Smanjena je i potrošnja vode po litru proizvoda, a i količina ambalaže i to uprkos povećanju proizvodnje i prodaje. Coca-Cola HBC je jedna od 12 vodećih kompanija u 2015. koje su prema naučno utemeljenoj metodologiji odredile svoje ciljeve za smanjenje ispuštanja CO2 (direktnih i indirektnih). Samostalno odredivši vrijednost vode i CO2 u 2015. i preuzevši odgovornost za provedbu politike održivosti u poslovanju, Coca-Cola HBC na praktičan način podržava ciljeve Ujedinjenih naroda u području održivog razvoja na svjetskom nivou.

Coca-Cola HBC je u cjelokupnom Coca-Colinom sistemu punioničar s najrazličitijim asortimanom proizvoda. Posluje na 28 tržišta na tri kontinenta, od već afirmiranih do onih kojima tek predstoji razvoj, a proizvodima snabdijeva gotovo 600 miliona potrošača. Kompanija je uložila 8,2 miliona eura, što je 2,3 % dobiti prije oporezivanja u 2015. godini, u projekte kojima je cilj da osiguraju dobrobit društvene zajednice. U tim projektima kompanija je ostvarila saradnju sa više od 230 udruženja, a u centru pažnje su bila tri ključna područja: aktivni životni stilovi, zaštita okoliša i vodnog bogatstva te razvoj mladih.

 

Najvažniji podaci za 2015:

  • 311 zaposlenika
  • 000 dobavljača
  • 1,3 milijarda eura direktnih troškova nabavke
  • 271 milion eura poreza
  • smanjenje od 11,7% direktnog ispuštanja CO2 u odnosu na prošlu godinu
  • rast od 7,2 % energetske efikasnosti u odnosu na prošlu godinu
  • povećanje upotrebe upotrijebljenog plastičnog (PET) gradiva od 19,4 % u odnosu na prošlu godinu
  • indeks održivosti od 87%.
Back To Top