skip to Main Content

British American Tobacco (BAT) potpisao je ugovor s kompanijom Bulgartabac o kupovini vodećih duhanskih brendova kompanije i s njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i 100 posto udjela u maloprodajnom poslovanju u Bosni i Hercegovini (BiH). Po završetku transakcije BAT će značajno osnažiti svoju tržišnu poziciju u BiH, posebno Republici Srpskoj.

BAT će zaključivanjem transakcije postati 100 postotni vlasnik maloprodajnog lanca Lafka koji ima razvijenu mrežu u Republici Srpskoj i svih Bulgartabacovih duhanskih brendova prisutnih na BiH tržištu. Fabrika duhana Banja Luka ostat će u vlasništvu Bulgartabaca.

Sporazum BAT-a i Bulgartabaca bit će predan na odobrenje svim relevantnim regulatornim tijelima.

”Preuzimanjem Bulgartabacovih duhanskih brendova i maloprodajnog poslovanja dodatno ćemo ojačati našu prisutnost na tržištu Republike Srpske i čitave BiH. BiH nam je zanimljivo tržište uprkos trenutno vrlo zahtjevnom poslovnom okruženju s obzirom na visoku razinu akciza u poređenju s razinom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje. U BiH se crno tržište procjenuje na više od 30 posto ukupne potrošnje duhanskih proizvoda, zbog čega državni proračun godišnje gubi više od 200 miliona konvertibilnih maraka. Otvoreni smo za razmjenu iskustva u borbi protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda s državom kako bismo pomogli da se ovaj problem ubrzano riješi”, izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

Back To Top