skip to Main Content

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je juče Bosansko-podrinjski kanton Goražde povodom realizacije projekata koje je finansijski podržalo ovo ministarstvo.

Kako je istaknuto na sastanku resorne ministrice s kantonalnim zvaničnicima, posredstvom ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za projekte u ovom kantonu izdvojena su značajna sredstva. Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga, uputio je ministrici riječi zahvalnosti na podršci.

– Gotovo milion KM BPK, lokalne vlasti i javna preduzeća su povukli u proteklom periodu iz ovog ministarstva. To su značajna sredstva koja su adekvatno uložena u projekte energetske efikasnosti, odnosno utopljavanje naših osnovnih i srednjih škola, zatim tri projekta u kompleksu „Memorijalna šuma 8.372“, kao i projekt sanacije krovova na zgradama u naselju Vitkovići. Raduje nas i posljednja odluka Vlade FBiH da posredstvom ovog ministarstva izdvoji 100.000 KM za sanaciju Gradske dvorane ‘Mirsad Hurić’ – kazao je Žuga.

Ministrica Đapo pohvalno se izrazila o saradnji kantonalnih institucija i preduzeća te gradske uprave u smislu kandidovanja projekata od značaja za ovaj dio BiH. Ocijenila je da Goraždu preostaje razvoj u oblasti turizma, za što ima velike potencijale, posebno rijeku Drinu.

– Mislim da je u ekološkom smislu i pogledu energetske efikasnosti BPK Goražde povukao puno sredstava i da može biti primjer drugima u tom pogledu. Mi smo pored ostalog, podržali i projekt sanacije krovova na stambenim zgradama u naselju Vitkovići. Međutim, u toku tenderske procedure ispostavilo se da su sredstva dovoljna za 15 zgrada, tako da ću uložiti maksimalne napore da, uz razumijevanje Vlade FBiH, obezbijedimo i dodatna sredstva za preostalih devet zgrada, čime bi zaokružili kompletan projekt – kazala je Đapo, koja je ovo obećanje dala i tokom obilaska radova, te susreta sa stanovnicima Vitkovića.

Back To Top