skip to Main Content

U Ministarstvu privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde juče su potpisani ugovori s predstavnicima Privredne komore, Obrtničke komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde o korištenju sredstava po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija za 2018. godinu.

Ministar za privredu Anes Salman izrazio je zadovoljstvo realizacijom zajedničkih aktivnosti s ovim organizacijama kojima se doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u BPK Goražde. Jedna od tih aktivnosti, kako ističe ministar, odnosi se na unapređenje sistema praktične nastave, a realizuje se u saradnji ministarstava privrede te obrazovanja s Privrednom komorom.

– Zajedno radimo na projektu i svim drugim aktivnostima koje se odnose na dualni sistem obrazovanja i osiguranju praktične nastave za sve naše učenike u srednjim stručnim školama, što je sada aktuelno. Značajan partner Vlade BPK je i Udruženje poslodavaca te smo blizu da ponovo osnažimo Ekonomsko-socijalno vijeće, kao tripartitnu instituciju za rješavanje određenih situacija, zajedničku analizu svih prepreka i traženje najboljih rješenja za servisiranje svih potreba i pružanja podrške našoj privredi – istakao je resorni ministar.

Ukazao je i na veoma dobru saradnju s Obrtničkom komorom gdje također postoji opredjeljenje za pružanje podrške u vidu određenih subvencija za obrtnike.

Predstavnici Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom i resornim ministarstvom, uz napomenu da bi bez njihove podrške rad ovih neprofitnih organizacija bio dosta otežan.

– Ovo nam puno znači. Ovo je jedna podrška za opstojnost naših kancelarija, da možemo nastaviti s radom i plaćati naše obaveze. Vjerujem da će se u budućem periodu iz budžeta resornog ministarstva izdvajati još značajnija sredstva za podršku ovim neprofitnim organizacijama, ali i obrtnicima – Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.

Back To Top