skip to Main Content

Bosna i Hercegovina zemlja je partner ovogodišnjeg, 84. po redu, Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će se održati od 13. do 19. maja u Novom Sadu.
Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na kojem proizvode i usluge predstavlja 60 zemalja i koji je postao agrobiznis događaj regiona s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom, Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, predstavit će se kroz organizaciju zajedničkog nastupa kompanija iz BiH na nacionalnom štandu površine oko 350 m², te kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova, poslovnih susreta, te degustaciju proizvoda i organizaciju zanimljivih sadržaja za posjetioce.

Na štandu Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne/Gospodarske komore Federacije i Privredne komore Republike Srpske, svoje proizvode i usluge predstavit će 28 kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Izlagači na nacionalnom štandu BiH su: KUPRES – MILCH D.O.O. KUPRES, EKO SIR PUĐA D.O.O., MLJEKARA PAĐENI D.O.O., BIMAL D.D., MENPROM D.O.O. TUZLA, MADI D.O.O. TEŠANJ, PAVIĆ D.O.O. LIVNO, KLAS D.D. SARAJEVO, MLADEGS PAK D.O.O. PRNJAVOR, DUKAT D.O.O. JELAH – TEŠANJ, BIOFRUCTUS D.O.O., VITAMINKA AD BANJA LUKA, BOSNAPLOD D.O.O. BRČKO DISTRIKT BIH, FARMAVIT D.O.O., LJBILJE D.O.O. LJUBINJE, HERZEG MED D.O.O. TREBINJE, ELMAR D.O.O. TREBINJE, VITINKA AD KOZLUK, VINARIJA JUNGIĆ BANJA LUKA, BIHAĆKA PIVOVARA D.D. BIHAĆ, VINA ZADRO D.O.O., HEPOK D.D. MOSTAR, BMB GROUP D.O.O., BRASS KOMERC D.O.O. BANJA LUKA, OPREMA OMO, OPTIMA GRUPA D.O.O. BANJA LUKA, GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA D.O.O. LUKAVAC i HI DESTILACIJA AD TESLIĆ.

Razni mliječni i mesni proizvodi, paleta proizvoda od voća i povrća (sokovi, džemovi, kisele salate…), najfinija vina i jaka alkoholna pića, piva, slastice i proizvodi mlinske industrije, čajevi, razna ulja, med, konditorski proizvodi i još mnogo drugih proizvoda iz bogate palete proizvoda izlagača bit će predstavljeno na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine.

Pored raznih proizvoda, predstavit ćemo sadnice bobičastog i jagodičastog voća, ekskluzivne rashladne vitrine za vino od punog drveta, aparate za palačinke te motorna ulja i maziva namijenjena za poljoprivrednu mehanizaciju i vještačko đubrivo KAN 27%.

Na štandu će biti i info pult komorskog sistema i institucija Bosne i Hercegovine gdje će se posjetioci imati priliku informirati o komorskom sistemu, potencijalima privrede BiH, mogućnostima za saradnju, predstojećim sajmovima u BiH, programima edukacije te o kompanijama iz oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, ali i drugih privrednih grana.

Kada je riječ o aktivnostima Bosne i Hercegovine, kao zemlje partnera Novosadskog sajma, prvog dana sajma, nakon svečane ceremonije otvaranja, u Kongresnoj sali Novosadskog sajma bit će održana Konferencija „Poljoprivredno-prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine i Srbije-zajedno dalje?“, u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Privrednom/ Gospodarskom komorom Federacije i Privrednom komorom Republike Srpske.

U okviru Konferencije bit će upriličene dvije panel diskusije, „Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi od zajedničkog interesa za plasman na treća tržišta“ i „Strategije razvoja i unapređenje proizvodnje poljoprivredno-prehrambene industrije, Bosna i Hercegovina – Srbija“. Učesnici panela bit će predstavnici resornih ministarstava i komora dviju zemalja.

Prvi dan Sajma, bogat događanjima i poslovnom vrevom, završit će prijemom u organizaciji Bosne i Hercegovine na kojem će se zvanicama pružiti prilika da isprobaju i iskuse bosanskohercegovačke proizvode.

Nakon porodičnog dana, koji je planiran za 14. maj, kompanije iz Bosne i Hercegovine učestvovat će i na međunarodnim poslovnim susretima ”AgroB2B@NSFair” koje 15. maja organizira Evropska preduzetnička mreže u Srbiji – Privredna komora Srbije i Biznis inkubator Novi Sad, u saradnji sa Novosadskim sajmom i u suorganizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (kao koordinator EEN Mreže FBiH).

”AgroB2B@NSFair” želi da podstakne poslovnu saradnju izraženu kroz veći obim razmjene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom, kroz povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima i sl., ali i saradnju u oblasti razmjene znanja i tehnologije, posebno u unapređenju konkurentnosti kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

Poslovni skup pod nazivom “Privlačenje direktnih stranih investicija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH i Srbiju” održat će se 16. maja u organizaciji Agencije za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine i Razvojne agencije Srbije. Na skupu će biti razgovora o mogućnosti ulaganja u agro sektor Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavljene pozitivne priče stranog ulaganja u dvije zemlje.

Back To Top