skip to Main Content

Die Österreichische Nationalbibliothek Organisiert Dieses Jahr Bereits Zum Neunten Mal Die Beliebte Workshop-Reihe „Papyrus Selbst Gemacht“ Für Kinder Im Alter Von 8 Bis 12 Jahren.

 

U okviru plana rada Austrijska nacionalne biblioteke u Beču za djecu uzrasta 8 do 12 godina se organizuju radionice “Papirus – uradi sam”. Materijal za radionice, odnodno svježe papirus biljke sadi MA 49-Šumarija Grada Beča koje biljke poslije žetve stavlja na raspolaganje Muzeju papirusa u Beču.

U radionicama djeca prvo gule papirus biljke, zatim izrežu srž stabljike na uske trake i iste slažu jednu uz drugu da se lagano preklapaju. Trake se čvrsto zalijepe biljnim sokom koji sadrži škrob. Nakon kratke faze sušenja papirus papir je gotov. Djeca mogu ponijeti svoj papirus kući.

Zahvaljujući ovim radionicama djeca se kroz igru upoznaju sa svijetom starih Egipćana i uče o nekoliko hiljada godina staroj zanatskoj umjetnosti. Pri obilasku Muzeja papirusa će naučiti i ponešto o najznačajnijoj zbirci papirusa u svijetu, a na aktuelnoj izložbi “Hijeroglifi i abecede” i nešto o nastavi u starom Egiptu.

Pravi papirus u svojoj prirodnoj formi postoji na obalama rijeka i jezera u Africi, na jugozapadu Azije i jugu Evrope. U Beču raste samo pod posebnim uvjetima. Bečkim gradskim vlastima je pošlo za rukom da u Beču pronađu lokaciju koja odgovara zahtjevima rasta tropskih grmova. Njih sade već devet godina lično šumari bečkog MA 49 za radionice za djecu.

Za proizvodnju papirusa bitno je da je biljka još svježa, zbog čega se ove radionice održavaju svake godine isključivo na jesen, poslije žetve.

 

Izvor: EUROCOMM-PR

Back To Top