skip to Main Content

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda ocijenio je na jučerašnjem sastanku sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem da je nužno nastaviti započete ekonomske reforme nakon formiranja vlasti.

Ministar Bevanda naglasio je da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončan posao na izradi Nacrta proračuna institucija BiH unatoč izbornoj godini te će biti upućen u proceduru Vijeću ministara BiH.

„Prva godina nakon izbora je prilika za razvoj BiH, a to se odnosi i na suradnju s MMF-om. To je najpovoljnije razdoblje za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka“, naglasio je ministar Bevanda.

Tijekom razgovora naglašeno je da je Fiskalno vijeće usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH u idućoj godini, ali da su zahvatanja od indirektnih poreza ostala ista, odnosno 750 milijuna KM.

Sugovornici su se složili da razgovore o budućoj suradnji između instiotucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon formiranja vlasti.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Back To Top