skip to Main Content

Ove godine je 17.000 ljudi učestvovalo u akciji “Beč čisti – pridruži se” i u posljednje dvije sedmice čistilo na svakom uglu u gradu. Ukupno je prikupljeno i uklonjeno 28.100 kg smeća sa volumenom od 283 m3. Gradska savjetnica za okoliš Ulli Sima zahvalila se svim učesnicima za interes za čistim gradom i naglasila da će i u budućnosti brinuti o tome da Beč ostane jedan od najčistijih gradova u svijetu

Organizovane su i razne akcije čišćenja sa školskim razredima i obdaništima. Akcija čišćenja se već godinama realizuje sa mnogim partnerima kao što su Magistratski odjel za odvoz smeća i vozni park (MA 42), “Wiener Linien”, “Wiener Wohnene”, McDonalds i drugi.

Ove godine akcija se po 12. put organizovala, a od početka akcije učestvovalo je 157.000 dobrovoljaca i prikupljeno je 290 tona smeća sa volumenom od 3.000 kubiknih metara.

Kod preduzeća “Wiener Linien” godišnje se nakupi 54 miliona litara smeća. Jedan dio toga je iz dva metroa prikupio jedan razred škole Rothenburg.

Tokom akcije se čistilo i pod vodom, ove godine ponovo kod Novog Dunava. 40 ronilaca je tražilo bačeno smeće i time ujedno otvorilo sezonu ronjenja 2017.

Back To Top