skip to Main Content
1280px Vienna University Of Technology DSC1189

 

Povodom 200. rođendana Instituta za tehniku proizvodnje Tehničkog univerziteta u Beču 28. i 29. septembra se u bečkom Hofburgu održava “Kongres bečke proizvodne tehnike”. Međunarodno vodeći eksperti na polju alatnih mašina, tehnologije i automatizacije će odgovoriti na pitanje o privrednoj budućnosti Evrope. Prema riječima organizatora kongresa, prof. Bleichera sa Tehničkog univerziteta u Beču, budućnost Evrope leži u mašinskom inženjeringu u kombinaciji sa proizvodno-tehničkom kompetencijom, jer tu je Beč broj jedan.

Bitnu prednost konkurentnosti Beča na ovom polju donosi i digitalizacija proizvodnje.

“Beč svoju vodeću poziciju u ovoj oblasti može dodatno ojačati samo inovacijama. Danas se cijeli automobil može razviti na kompjuteru. Pojedinačni tokovi proizvodnje se modeliraju i analiziraju virtuelno što modernim preduzećima donosi uštedu na skupim eksperimentima”, objašnjava Bleicher.

Za razvoj novih tehnologija neminovno je i univerzitetsko istraživanje. U modernoj tehnici proizvodnje važnu ulogu igraju i saznanja iz nauke o materijalima. Kada se materijal mašinski obradi do pravog oblika, tada brzina mehanizma oblikovanja između površine materijala i sječiva može doseći nekoliko hiljada kilometara na sat. Kako bi se pritom garantovala preciznost u mikrometrima potrebna je visokorazvijena alatna i mašinska tehnika. Tu pored eksperimenta pomaže i simulaciona tehnika.

Mnogo takvih simulacija se danas može povezati kako bi se na kompjuteru matematski optimirala i modelirala virtuelna fabrika. Danas je mnogo takvih IT izuma pod krilaticom “Industrie 4.0” obuhvaćeno proizvodnom tehnikom.

“Najveća softver preduzeća danas dolaze iz SAD-a, mikroelektronika se uglavnom proizvodi u istočnoj Aziji, dok je u oblasti mašinskog inženjeringa Evropa još uvijek broj jedan. Međutim, mora se prihvatiti da će se industrija i radna mjesta u toj oblasti promijeniti. U budućnosti više neće postojati zanimanja gdje će ljudi cijeli dan stajati uz mašinu, otvarati vrata i pritiskati jedno dugme. Takve aktivnosti biće autimatizovane”, kaže Bleicher.

Austrijska tehnika proizvodnje ima dugu tradiciju. Već 1816. godine, ubrzo nakon osnivanja Tehničkog univerziteta u Beču, Georg Altmütter postavljen je za profesora za mehaničku tehnologiju. On je bio utemeljitelj sistematske obuke i učenja o korištenju alata. Tim povodom se sastaje međunarodna elita proizvodne tehnike u Beču, među kojima i vrhunski predstavnici mnogobrojnih međunarodno vodećih preduzeća i renomiranih istraživačkih instituta.

 

Izvor: EUROCOMM-PR

Back To Top