skip to Main Content
011

 

Juče (13.9.) je u Beču svečano otvorena nova centrala najvećeg austrijskog snabdijevača energijom “Wiener Netze”, preduzeća Grada Beča koje snabdijeva 2,1 miliona klijenata strujom i gasom.

Besiedlung Smart Campus

Pod motom “Svi pod jednim krovom” preduzeće “Wiener Netze” je na bivšem arealu plinare Simmering otvorilo novi “Smart Campus” uprave i postrojenja. Ovdje je zaposleno 1.400 saradnika u kancelarijama i radionicama, ovdje se nalaze skladišta i upravljačke centrale, te struja, plin i toplotna energija na jednom mjestu na 96.000 kvadratnih metara.

Vlastitu potrebu za energijom “pametni” kampus preduzeća “Wiener Netze” stopostotno rješava pomoću fotonaponskih postrojenja, korištenjem podzemnih voda i solarnih termalnih elektrana. Zbog toga se ovaj kampus smatra najvećim objektom na svijetu građenim po standardima pasivne kuće.

U duhu bečke “Okvirne strategije pametnog grada” energetska efikasnost, ekološka svijest, ušteda energije i tehnološki izazov postali su stvarnost u centrali preduzeća “Wiener Netze”.

Članica gradske vlade za okoliš i komunalna preduzeća Ulli Sima naglasila je na jučerašnjem otvorenju da se Bečlije svakodnevno i vrlo pouzdano snabdijevaju grijanjem, strujom i plinom, a da bi tako i ostalo, neće doći do privatizacije komunalne infrastrukture i usluga.

 

Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo

Back To Top