skip to Main Content

Konferencija o smanjenju emisije ugljen-dioksida u oblasti grijanja i hlađenja „DecarbHeat“ održana je nedavno u Briselu. Tom prilikom dodijeljena je i nagrada „Evropski grad godine za doprinos u korištenju toplotnih pumpi“ („European Heat Pump City of the Year“). Ovo priznanje pripalo je Beču. Glavni grad Austrije predstavio je najvažnije inicijative za podsticanje korištenja toplotnih pumpi i bio je uspješniji od ostalih finalista, Trondheima u Norveškoj i Berlina. Konferenciju je organizovala Evropska asocijacija za toplotne pumpe („European Heat Pump Association“).

„Jedan od velikih izazova energetske revolucije jeste snabdijevanje gradova toplotnom energijom iz obnovljivih izvora. Toplotne pumpe predstavljaju ključnu tehnologiju, jer veliki potencijali otpadne toplote mogu da se iskoriste za dobijanje tople vode i energije za grijanje“, izjavio je Bernd Vogl, rukovodilac bečkog sekretarijata za energetsko planiranje.

Sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji je dogovoren 2015. godine na UN-konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu stupio je na snagu prošle godine, čime je smanjenje emisije ugljen-dioksida postalo obavezujuće. Cilj je da se do 2050. godine neutrališe emisija ugljen-dioksida.

(Eurocomm)

 

 

 

Back To Top