skip to Main Content

Saradnjom Bosna Bank International (BBI) i Kantona  Sarajevo – Ministarstva privrede – uspostavljena je povoljna finansijska linija za privredne subjekte registrovane na području Kantona. Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 1,89  posto. Za realizaciju Ugovora BBI je obezbjedila sredstva u iznosu većem od 40 miliona KM (40.890.000,00 KM) dok će na nivou 2016. godine za subvenciju dijela profitne marže od tri posto Ministarstvo privrede KS obezbjediti iznos od skoro dva miliona KM (1.930.000,00 KM).

Danas je u sredstvima javnog informisanja objavljen Javni poziv subjektima male privrede (malim i srednjim preduzećima) za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja.

„Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti”,  izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić. Po njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom.

Objasnio je da se izbor krajnjih korisnika vrši na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata koji omogućavaju stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta za nastanak novih i razvoj postojećih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta.

„U doba teške ekonomske situacije i visoke nezaposlenosti BBI nastavlja pružati neophodnu podršku privredi. Finansijska linija koju realiziramo u saradnji sa Kantonom Sarajevo je dobar model kako se može pokrenuti privreda u BiH. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI.

 

Back To Top