skip to Main Content

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i izvršna direktorica BBI banke Emina Šišić potpisali su ugovor za formiranje povoljne finansijske linije za privredne subjekte koji posluju na području ovog grada. Riječ je o zajedničkom projektu kojim je osigurana finansijska linija u iznosu od pet miliona KM. Zahvaljujući subvenciji Grada Zenica, kompanije registrovane na području Grada sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po veoma povoljnoj, subvencioniranoj stopi od 0,97 posto.

Pokretanje ove finansijske linije jedna je od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, koju Grad Zenica provodi u cilju razvoja privrede Grada, novih zapošljavanja i zaustavljanja odlaska mladih ljudi.

“Grad Zenica poduzima niz mjera za podsticaj privredi a realizacija finansijske linije zasigurno će pomoći privrednicima da po povoljnim uvjetima unaprijede poslovanje, povećaju kapacitete kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi iz Grada. Naš cilj je da postanemo Grad sa najboljim poslovnim okruženjem. Zahvaljujući subvencioniranju dijela profitne marže, naši privrednici će imati na raspolaganju najpovoljnija sredstva na tržištu”, kazao je gradonačelnik Kasumović, dodajući da Grad Zenica već sada posjeduje BFC za povoljno poslovno okruženje.

Gradonačelnik je naglasio da će ukoliko bude interesa za korištenje ovakvog vida podrške, sredstva za poticaje u narednoj godini biti znatno veća.

“Ovaj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države i pokazao se kao veoma uspješan. U ovim izazovnim vremenima važno je da poduzetnicima ponudimo olakšice kako bi nastavili razvijati kapacitete i održali i povećali broj zaposlenih. Do sada smo implementirali ili je u toku realizacija 12 linija sa općinama: Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar kao i sa Sarajevskim, Unsko-Sanskim i Bosansko-podrinjskim kantonom za što je izdvojeno  više od 125 miliona KM. Ugovorom koji smo danas potpisali predviđeno je pet miliona KM za male privrednike naročito za razvojne projekte koji mogu donijeti novu vrijednost”, kazala je Emina Šišić, izvršna direktorica BBI banke.

Riječ je o sredstvima koja su namijenjena subjektima male privrede sa područja Grada Zenica, a posebno za povećanje postojećih kapaciteta ili unapređenja usluge, novih zaposlenja ili korištenja sredstava u svrhu održavanja tekuće likvidnosti. Uskoro će u dnevnim novinama biti objavljen i javni poziv privrednicima da apliciraju za ova povoljna sredstva.

Back To Top