skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je juče u Sarajevu ministricu za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl sa kojom je razgovarao o unapređenju bilateralnim odnosa i evropskom putu BiH.

Konstatirano je da su odnosi dvije prijateljske zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Predsjedavajući Zvizdić je informisao ministricu Kneissl o reformskim procesima i evropskom putu BiH. Rekao je da je nakon perioda stagnacije ovo Vijeće ministara BiH pokrenulo pozitivne reformske procese unutar zemlje i unijelo novu energiju u evropske aspiracije Bosne i Hercegovine što je rezultiralo uspješnim okončanjem odgovora na Upitnik EK.

Ministrica Kneissl je izrazila punu podršku Austrije reformskim procesima, evropskom putu BiH i politici proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana. Istaknula je da Austrija na Zapadnom Balkanu podržava teritorijalni integritet država, pomirenje, stabilnost i izgradnju demokratskih društava. Dodala je da Austriju ima poseban senzilibitet prema Bosni i Hercegovini s obzirom na historijske veze i činjenicu da u Austriji živi oko 160.000 ljudi sa područja BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Austrija značajna za BiH u svakom pogledu ekonomskom, političkom, kulturnom i historijskom. Rekao je da su već niz godina austrijske kompanije najveći investitori u Bosnu i Hercegovinu i izrazio očekivanje da će se taj pozitivni trend održati.

Back To Top