skip to Main Content

Austrijska ambasada u Sarajevu, Grad Sarajevo i Grad Beč s ponosom najavljuju održavanje Prvog austrijskog bala u Bosni i Hercegovini,u sarajevskoj Vijećnici, u subotu, 20. maja 2017., sa početkom u 20.30 sati.

Prvi austrijski bal u Sarajevu će biti posvećen plesu i prijateljstvu između glavnih gradova ove dvije države, Sarajeva i Beča, i prvi je događaj takve vrste u Sarajevu.

„Tradicija bala posebno Bečkog opernog bala seže od 19. stoljeća, i od tada se širila svuda po svijetu, te nema osobe koja danas ne zna prepoznati bar dva takta predivnog valcera „Na lijepom, plavom Dunavu“, koji ove godine slavi svoj 150. rođendan“, kaže austrijski ambasador Martin Pammer i dodaje da je bal prilika da se naše kulturne veze još više razvijaju.

Jedna od najvećih atrakcija je dolazak orkestra Bečkog opernog bala, koji prvi put nastupa u Sarajevu. Program obuhvata mnogobrojne nastupe i sadržaje, ali težište je, naravno, na plesu. Bal će se otvoriti pod stručnim vodstvom maestra Heinricha Heidenreicha iz Beča, koreografa mnogih bečkih balova i Vedrana Marčete, vlasnika plesnog kluba „Aster“ iz Sarajeva.

Namjera nam je postaviti Sarajevo na svjetsku mapu sjajnih balskih gradova, gdje mladi i ljubitelji različitih vrsta plesa mogu uživati. Uz to će ovoj noći Vijećnica biti mjesto susreta važnih predstavnika kulture, privrede, politike i humanitarnih institucija naše dvije zemlje i prijatelja BiH. Jedan segment programa bala će biti i tombola, čiji prihod će ići u dobrotvorne svrhe.

Back To Top