skip to Main Content

PITANJE: Društvo je kupilo zemljište i na njemu izgradilo objekat. Stambeni objekat čini 10 jednakih stanova. Nabavna vrijednost zemljišta iznosi 500.000 KM, vrijednost radova po konačnom obračunu 1.000.000KM. Objekat je dobio upotrebnu dozvolu i uprava je prodala šest stanova, dok četiri stana zadržava kao imovinu za dugoročno iznajmljivanje. Nabavna vrijednost stana iznosi 150.000KM (500.000+1.000.000 =1.500.000/10).

U poreznom bilansu za 2018. i 2019. godinu izvršen je obračun amortizacije na nabavnu vrijednost stanova koji se vode na kontu 03 – Vlastite građevine date u najam. Da li je prilikom obračuna amortizacije bilo potrebno izuzeti vrijednost zemljišta koje je ušlo u nabavnu vrijednost imovine?

Također, društvo je kupilo gotov građevinski objekat. Kupoprodajni ugovor navodi stambeni prostor 500m2 i okućnicu 50m2 – zemljšte koje nije moguće izdvojiti od objekta. U poslovnim knjigama evidentirani su stanovi ukupne nabavne vrijednosti po kupoprodajnom ugovoru + porez na promet. Na taj iznos obračunata je amortizacija.

Da li je i na ovaj objekat  potrebno izuzeti vrijednost zemljišta i na koji način? Ukoliko je potrebno izuzeti zemljište u oba slučaja, na koj inačin izvršiti korekcije u poslovnim knjigama i poreznim prijavama?

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDKSA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top