skip to Main Content

Posjet Impola 2

 

Aluminij d.d. Mostar u posljednjemu će tromjesečju ove godine oživjeti poslovnu suradnju s Tvornicom lakih metala iz Republike Hrvatske, a postavljeni su čvrsti osnovi proširenja te suradnje u 2017. godini i na slovensku grupaciju Impol, partnericu šibenskoga TLM-a, s ciljem dosezanja razine strateškoga partnerstva, s dugoročnim ugovornim odnosima. Dogovoreno je to na današnjemu prvom poslovnom susretu predstavnika Impola, TLM-a, Aluminija, Prvoga plinarskog društva i tvrtke Energy Commodities Trading Ltd., održanom u Upravnoj zgradi mostarske tvornice, na najvišoj upravljačkoj razini pobrojanih društava. Istaknuto je kako će, do kraja tekuće godine, uslijediti još jedan susret, s ciljem utvrđivanja ključnih pojedinosti suradnje za sljedeću godinu.

Grupaciju Impol predstavljao je predsjednik Uprave Jernej Čokl, u društvu članova Uprave Vlade Leskovara i Janka Žerjava, a sastanku su pribivali i direktorica Impola d.o.o. Tanja Brkljačič, direktorica nabave te tvrtke Mojca Kolmanič, direktor Impol TLM-a Tomaž Smolar, direktor PPD-a d.o.o. Sarajevo Ivan Šušnjar, te menadžerica procesa ECT-a Sanja Burić. Domaćinima su im bili članovi Uprave Aluminija: direktor Mario Gadžić, izvršni direktori Dražen Pandža i Boris Vican, te predsjednik Nadzornoga odbora Aluminija Dalibor Miloš.

Tijekom dvosatnoga razgovora, naglašeno je kako je poslovna suradnja Aluminija i TLM-a prirodna i naslonjena na dugogodišnju partnersku tradiciju dvaju poduzeća, a njezino je oživljavanje, napose uzimajući u obzir i ambiciozne planove za kasnije razdoblje, od iznimnoga značenja za obadva industrijska diva.

– Mi proizvodimo najčišći aluminij, najviše kakvoće, u svjetskim razmjerima, i ovaj nam poslovni odnos jamči onu nužnu sigurnost, odnosno postojanoga kupca, a TLM-u osigurava stalan i siguran izvor visokokvalitetne sirovine za daljnju obradbu i plasman proizvoda na svjetsko tržište. Provedbu danas utvrđenih planova, napose onih za širenje suradnje na grupaciju Impol, uvelike će nam pomoći partnerska poduzeća PPD i ECT i drago mi je što su se odazvali pozivu sudjelovati na sastanku s kolegama iz Slovenije i Hrvatske – kazao je direktor Gadžić, dodavši kako i njegova uprava i čelni ljudi TLM-a i Impola dijele razmišljanje kako Aluminij i TLM trebaju biti naslonjeni jedan na drugoga.

Predsjednik Uprave grupacije Impol Jernej Čokl iznio je podatak kako su u završnoj etapi sanacije poteškoća s kojima se nosio šibenski TLM i kako će ta tvornica ponovno moći raditi u svojim prijašnjim kapacitetima, s posebnom okrenutošću zadovoljavanja potreba automobilske industrije u Europi, što je smjernicom rada i cjelokupne grupacije. Stoga im je, dodao je, od presudnoga značaja sigurno partnerstvo s Aluminijem, kako zbog visoke kakvoće mostarskoga proizvoda, tako i zbog objektivne blizine dvaju tvornica, koja značajno smanjuje dodatne troškove, u prvomu redu prijevoza sirovine.

Predsjednik NO-a Aluminija Dalibor Miloš osvrnuo se na Aluminijevu strategiju revizije svih zatečenih ugovora, s ciljem njihova svođenja na zdrave pravne i tržišne osnovne, što će, u konačnici, otvoriti prostor vraćanju proizvodnje na puni kapacitet, odnosno osiguranju dodatnih količina metala. Inače, Aluminij trenutačno radi u 75-postotnomu kapacitetu, sa 64 ugašene elektrolitičke ćelije, koje Uprava Društva kani pokrenuti najkasnije za dvanaest do četrnaest mjeseci.

Po završetku sastanka, visoka su izaslanstva obišla Aluminijeve pogone Anode, Elektrolizu i Ljevaonicu, uvjerivši se na licu mjesta u visoku razinu osuvremenjenosti Hercegovačkoga diva.

Back To Top