skip to Main Content

Kompanija HIFA Oil juče je svečano otvorila moderan Terminal tečnih goriva u Zenici, odakle će se, kako je najavljeno, snabdjevati kupci iz BiH i cijelog regiona.

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić, koji je i presjekao vrpcu s članom Uprave te kompanije Kenanom Ahmetlićem.

– Mojim dragim prijateljima, vlasnicima HIFA grupacije, želim nove poslovne uspjehe. Jer, njihov je uspjeh, u stvari, uspjeh i BiH. Ono što smatramo ekonomskim uspjesima BiH, a pogotovo otvaranjem novih radnih mjesta, to, prije svega, zahvaljujemo privrednicima ove zemlje – kazao je Zvizdić, koji je dodao kako ovakvi projekti doprinose ključnim prioritetima razvoja BiH.

Vlasnik i generalni direktor Izudin Ahmetlić istakao je kako su ove godine otvorili tri benziske pumpe, četvrtu će za 20-ak dana u Podgorici, a do kraja godine će otvoriti i petu. Terminal, kazao je vlasnik Ahmetlić, predstavlja krunu dosadašnjeg razvoja te kompanije.

– Kruna svega je upravo ovaj terminal, koji smo smatrali strateškom radnjom. Jednim dijelom zbog pozicije, a drugim dijelom zbog gabarita i kapaciteta koji ima. Znali smo da je to za nas mega projekt, koji prevazilazi naše potrebe, ali i mali da zadovolji potrebe BiH – naglasio je Ahmetlić.

Terminal u Zenici ima kapacitet od 13.000.000 litara ili 12.840 kubnih metara zapremine, sa četiri nadzemna i 12 podzemnih rezervoara.

– Punjenje terminala vršit će se isključivo vozovima, što podrazumjeva doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH. Radi se o najsavremenijim tehnologijama, ali i terminalu koji će pružiti nemjerljiv značaj tržištu BiH – kazao je izvršni direktor te kompanije Venan Hadžiselimović, koji je podvukao kako je sve automatizovano te da ne postoji mogućnost mehaničkog točenja.

(Fena)

Back To Top