skip to Main Content

U Mostaru je juče svečano otvoren Ured Hrvatske gospodarske komore u sklopu Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Na svečanom prijamu organiziranom tim povodom,  član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je BiH zahvalna na svoj pomoći koju je Republika Hrvatska pružila BiH na njezinom euroatlantskom putu, te je istaknuo i važnost osnaživanja gospodarskih veza, upravo kroz otvaranje gospodarskih, ali i konzularnih predstavništava.

Dodao je kako otvorenje Ureda HGK u Mostaru predstavlja još jedan oblik suradnje između Hrvatske i BiH, te je izrazio nadu da će vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje biti i veća od dvije milijarde eura, koliko sada iznosi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kazao je kako su odnosi s BiH jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade.

– Hrvatska nastavlja pružati potporu BiH, osobito na njezinom europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa – kazao je Plenković, dodavši kako su od početka šalju poruku da je BiH Hrvatskoj državni prioritet

– Prioritet nam je kvalitetno uređenje odnosa, gospodarskih, političkih, kulturnih … i mislim da smo u ovih godinu i pol dana pokazali i zavidan angažman i zavidne rezultate – istaknuo je Plenković.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako je želja da se kroz rad njihova ureda u Mostaru pomogne lokalnim tvrtkama da uđu na hrvatsko tržište i tržište EU.

– BiH je Hrvatskoj među pet najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, a otvaranjem mostarskog Ured  čini se još jedan korak prema jačanju izvozne orijentacije hrvatskog gospodarstva ii dugoročno održivog ekonomskog rasta – poručio je Burilović.

Nazočnima se obratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je podsjetio na rezultate nakon što je protokol o stabilizaciji i pridruživanju riješen te je omogućena olakšana trgovina između Hrvatske i BiH.

Inače, prije nekoliko dana otvoren je Ured HGK u Sarajevu.

(Fena)

Back To Top