skip to Main Content

 

Ovih dana Austrija obilježeva 25. godišnjicu osnivanja Inicijative “Susjed u nevolji” (Nachbar in Not). Kako je austrijski savezni predsjednik istaknuto na svečanosti u bečkom Hofburgu “Već četvrt stoljeća Akcija `Susjed u nevolji` ostvaruje uzoran angažman i postala je sinonim za pomoć i solidarnost“.

Austrijska inicijativa „Susjed u nevolji“ osnovana je i zaživjela, uz svesrdnu podršku Austrijske radio-televizije ORF, 1992. godine, kao izraz austrijskog razumijevanja i suosjećanja, te spontane spremnost da se pomogne ljudima u nevolji u ratom zahvaćenim prostorima bivše Jugoslavije,.

Putem inicijative „Susjed u nevolji“ realizovana je pomoć izbjeglim i raseljenim u iznosu od 223,1 milion eura. U prvih deset godina po osnivanju Akcija „Susjed u nevolji“ je pomagala sa različitim težištima u vezi sa preživljavanjem i obnovom. „Susjed u nevolji“ bilježi bilans pomoći za područje bivše Jugoslavije u iznosu od 125 miliona eura vrijednosti donacija, 5.700 transporta teretnim vozilima koji su prenijeli 114.000 tona roba za pomoć ugroženima. I prilikom razornih poplava 2014. godine, koje su naročito  u Bosni i Hercegovini i Srbiji donijele ogromne štete, austrijska inicijativa “Susjed u nevolji” ponovo je bila aktivna, ovaj put pod motom “Poplave u jugoistočnoj Evropi”.

U međuvremenu institucionalizirana u Fondaciju “Susjed u nevolji”, ova inicijativa austrijske pomoći poprima globalne razmjere i ostvaruje svoju misiju širom svijeta, bilo da se radi o pomoći nastradalim od cunamija, ili  programima, kao što su “Pomoć za djecu Iraka”, “Glad u Africi” itd. Generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz, povodom 25. godina djelovanja “Susjeda u nevolji” napominje: “To pokazuje, da smo mi pojam susjedstva razumjeli i proširili u smislu globalnog sela”. U okviru misije “Susjed u nevolji” Austrijska radio-televizija sarađuje sa Karitasom i Crvenim krstom, kao i drugim austrijskim humanitarnim organizacijama: Care, Diakonie, Hilfswerk Austria, Malteser Hospitaldienst, Samariterbund i Volkshilfe.

Back To Top