skip to Main Content

Monografija prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo „115 godina Klasa – Kratka historija mlinarstva i pekarstva u BiH“, čija je promocija upriličena juče u u Sarajevu, obilježila je veliki jubilej i sažela svu historiju ove kompanije. Monografija ima i veliki društveni značaj, jer prikazuje razvoj mlinsko-pekarske industrije u BiH od kraja 19. stoljeća, uz mnogo zanimljivih i korisnih informacija.

Na promociji su govorili autor Monografije Alija Šabanović, recenzenti prof.dr.sc. Sanja Oručević Žuljević, akademik prof.dr. Muris Čičić, i doc.dr.sc. Amela Semić, te direktor Klasa Nihad Imširović, a skupu su se obratili i raniji direktori Klasa Husein Ahmović i Ibrahim Smajlagić.

„Monografija ne predstavlja samo razvoj Klasa i prehrambene industrije u BiH, nego daje i detaljnu sliku načina života, navika ljudi, u toku dužeg historijskog perioda. Rukopis bi mogao poslužiti studentima i tehnolozima u prehrambenoj industriji, ali i građanima Sarajeva i BiH koji su odrastali uz proizvode Klasa“, istakla je prof.dr.sc. Sanja Oručević Žuljević.

Autor Monografije Alija Šabanović bio je uposlenik Klasa punih 47 godina, i tako svjedočio i učestvovao u rastu i razvoju kompanije. Ta iskustva i saznanja uz prikupljenu arhivsku građu čine temelj ove knjige, o čijem je nastajanju autor govorio na emotivan i slikovit način.

„Kako bi rekao naš Meša Selimović: Ono što nije zapisano nije se ni dogodilo. Napisano je da ostane zabilježen kolosalan uspjeh Klasa, njegov kontinuiran rast i razvoj i izrastanje u vodećeg proizvođača u mlinskoj-pekarskoj djelatnosti u BiH i jednog od najvećih i najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Uporedo date su i osnovne činjenice iz historije mlinarstva i pekarstva u BiH. Monografija pokazuje da se Klas u čitavom tom periodu nalazio u središtu tog razvoja, te da je bio uzor čak i svojim konkurentima ne samo u BiH nego i u zemljama regije.

Radeći na ovoj Monografiji prisjećao sam se mnogih činjenica i događaja i neke od njih ponovo proživljavao. Nadam se da sam tako uspio prikazati jednu grandioznu građevinu satkanu od 115 „velikih krugova“ „obojenih“ mirisom kruha, i ukrašenu klasjem pšenice čija zrna imaju boju zlata.  Sve to je uobličeno u jedno djelo koje se zove Klas, i jasno se ocrtava na našem bosanskom nebu i dobro se vidi iz evropskih i mnogih drugih zemalja širom svijeta“, rekao je Alija Šabanović.

Direktor Klasa Nihad Imširović govorio je, između ostalog, o značaju ulaska Klasa u AS Grupaciju 2014. godine i ponovnom procvatu ove kompanije, te aktivnostima koje su obilježile 115. rođendan.

 

Back To Top