skip to Main Content
Ministarstvo Komunikacija I Prometa BiH

U prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ministar Ismir Jusko je sa saradnicima održao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Ministar Jusko upoznao je prisutne s aktivnostima koje Ministarstvo trenutno provodi, kao i onim planiranim na unaprjeđenju cestovne infrastrukture, ističući posebnu važnost izgradnje mosta na Koridoru Vc preko rijeke Save kod mjesta Svilaj, mosta na rijeci Savi kod Gradiške, kao i izgradnje autoceste od Koridora Vc trasom Žepče – Tuzla – Brčko – Orašje.

Ambasador Wigemark je istakao značaj uspješno realiziranih aktivnosti Ministarstva u prethodnom periodu, što je rezultiralo dodatnim grant sredstvima EU za BiH u iznosu od 20 miliona eura namijenjenih projektima cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine.

Kao vjerodostojan partner EU, a u okviru svojih nadležnosti, u narednom periodu neophodno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, izvrši izbor prioritetnih infrastrukturnih projekata za koja će biti utrošena dodatna grant sredstva.

Na sastanku je ambasador Wigemark ministru Juski uručio pismo evropske komesarke za promet Violete Bulc, u kojem se ističe izrazito pozitivno vodstvo ministra od preuzimanja dužnosti, čak i u izazovnim političkim okolnostima kakve su u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo pozitivnim učincima u provedbi projekata. Komesarka Bulc se zahvalila ministru Juski na aktivnom učešću na posljednjim održanim koferencijama pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Ministar Jusko se zahvalio ambasadoru Wigemarku na dodatnim grant sredstvima Evropske unije, posebno ističući da Ministarstvo i dalje ostaje pouzdan i vjerodostojan saveznik koji iskazuje svoje opredjeljenje i posvećenost zajedničkom cilju za unaprjeđenje svih zajedničkih vrijednosti, zajedno s ostalim zemljama regiona i članicama EU.

Back To Top