skip to Main Content

Zvizdic Svedska

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr Denis Zvizdić razgovarao je, u petak, s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstron i upoznao je sa ciljevima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u zemlji.

Rekao je da je Švedska prijatelj Bosne i Hercegovine i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju već 25 godina Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori koja živi u  toj zemlji.

Ministrica Wallstrom je rekla da je Kraljevina Švedska zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, te da aktivno djeluje na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Interesirala se i za stepen realizacije odgovora na Upitnik Evropske komisije. Istaknula je da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike Kraljevine Švedske  i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i EU, što potvrđuje intenzitet posjeta i susreta u posljednje tri godine.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je pred BiH  mnogo konkretnog  posla, koji će administracija BiH i ostali akteri uspješno završiti i time otvoriti put ka statusu zvaničnog kandidata za članstvo u EU u prvom kvartalu sljedeće godine.

“U cilju zadržavanja pozitivnog momenta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljeni smo za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende,” rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Istaknuo je i da je jačanje regionalne saradnje jedan od prioriteta vanjske politike BiH. Naglasio je da je jedan od najuspješnijih regionalnih vidova saradnje – nordijski model i da razmjena iskustava može pomoći i zemljama u regionu u daljnjem unapređenju saradnje na svim nivoima.

Predsjedavajući Zvizdić i ministrica Wallstrom su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske, razvojne i trgovinske saradnje.

Naglašeno je da bi bilo značajno održavanje poslovnog foruma u Kraljevini Švedskoj na koji  bi došla delegaciju bh. privrednika koju bi predvodio predsjedavajući Zvizdić.

Zaključili su da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh dijaspora koja je odlično integrisana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri doprinio, prije nekoliko godina potpisani, Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

 

Back To Top